Drie tumuli in Tienen na 11 jaar gerenoveerd

In Tienen is de langverwachte renovatie van de drie tumuli eindelijk klaar. De Romeinse grafheuvels haalden in 2006 de finale van de Monumentenstrijd waardoor de stad eindelijk kon beginnen met de renovatie.

De drie tumuli waren in 2006 laureaat voor Vlaams-Brabant voor de Monumentenstrijd, een project van Canvas in samenwerking met Radio 1 en Radio 2. Ze haalden de finale en zo kon begonnen worden aan het restauratieproject en de herinrichting van de site. Het duurde allemaal wat langer dan verwacht, 11 jaar om precies te zijn.

Lange procedure

"Het is een lang verhaal", zegt burgemeester van Tienen Katrien Partyka. "De tumuli zijn waarschijnlijk 3000 jaar oud. Sinds 1800 waren ze eigendom van de Belgische staat, na de Monumentenstrijd kwam alles in een stroomversnelling. We hebben de site in erfpacht genomen van de Belgische staat, we hebben ook enkele terreinen aangekocht zoals een deel van de gronden van KVK Tienen maar ook een tankstation. Dat heeft veel tijd in beslag genomen, net als de erkenning als monument."

Landschapspark

De renovatie is nu afgerond en rond de tumuli is een nieuw park aangelegd waar bezoekers kunnen wandelen of rustig verpozen. "De drie tumuli zijn weer zichtbaar als je de stad binnenrijdt, het is een soort 'landmark' voor Tienen zoals het vroeger langs de Romeinse heirbaan ook was. Er is ook een stukje heirbaan blootgelegd."

Op 9 september, op Open Monumentendag, worden de drie tumuli officieel geopend met een echt Romeins feest en heel wat randanimatie. 

Meest gelezen