AP

Al 350 doden en 800.000 mensen op de vlucht: "India is wel gewend aan moessonregens, maar het wordt onvoorspelbaarder"

De moessonregens in de Indiase staat Kerala eisen hun tol: sinds de hevige regenval begon op 8 augustus zijn al 800.000 mensen uit hun huizen moeten vluchten en zeker 350 mensen zijn om het leven gekomen. Daarnaast is ook de economische schade niet te overzien met onder meer toeristen die hun reis annuleren. Voor de toekomst ziet het er ook niet bijster uit. "In Kerala viel er tien keer meer regen dan normaal en dat wordt echt wel toegeschreven aan de klimaatverandering", zegt de Nederlandse journaliste Aletta André die ter plaatse is.

De zware overstromingen en modderstromen houden Kerala, in het zuiden van het land, in de ban. Volgens Aletta André doet de Indiase overheid het mogelijke. "De overheid doet het niet alleen: er is het leger dat bijspringt, er zijn acties van burgers op gang gekomen en er is hulp van andere deelstaten", stelt André.

Zij wijst erop dat er intussen al 5.600 opvangkampen zijn. "Alle openbare gebouwen, van scholen tot kerken, zijn ingericht als opvangkamp. De grootste uitdaging bestaat er nu in iedereen van voldoende voedsel, schoon drinkwater en droge kledij te voorzien."    

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Schade aan toerisme nog niet in de cijfers

André schat ook de economische schade in. "Meer dan 10.000 km aan wegen is verwoest, de elektriciteit en telecom lagen eruit. De toeristen zijn vrij snel vertrokken -het is wel geen hoogseizoen- en mensen die van plan waren te komen, hebben vrijwel allemaal geannuleerd. Dat is zelfs nog niet opgenomen in de schadeberekening (gisteren werd een bedrag van 3 miljard dollar geschat, red.)."

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Slecht management van land"

In India zijn ze uiteraard moessonregens gewoon. Maar deze keer is het wel opvallend zwaar. "In Kerala viel er tien keer zoveel regen dan normaal en dat wordt echt wel toegeschreven aan de klimaatverandering. De regenval wordt steeds onvoorspelbaarder. In verschillende delen van India hebben we te maken gekregen met regen volledig buiten het regenseizoen."

In Kerela ontstaan door de hevige regenval gevaarlijke modderstromen. Het menselijke aandeel daarin is niet te onderschatten. "De schade is wel te wijten aan slecht management van land, er worden bijvoorbeeld te veel bossen gekapt in de heuvels. De meeste doden vielen door modderstromen."

AUDIO Beluister hier Aletta André in "De ochtend" (Radio 1):

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen