Videospeler inladen...

Emoes met honger en dorst nemen Australisch stadje over

Broken Hill, een stadje in de outback van de Australische deelstaat New South Wales, wordt geplaagd door emoes, op zoek naar eten en drinken. Ze lopen door de hoofdstraten, pikken in gazons en bestormen sportvelden als er een wedstrijd aan de gang is. New South Wales wordt momenteel geteisterd door het droogste begin van het jaar ooit.

Emma Singleton, medewerkster van Rescue and Rehabilitation of Australian Native Animals (RRANA), een organisatie die wilde dieren opvangt, vertelt aan nieuwszender ABC Broken Hill dat ze de laatste weken meer en meer oproepen krijgen van mensen over rondlopende emoes in de stad.

"Per dag krijgen we zeker 2 tot 3 meldingen. Ze wandelen door de straten, pikken in de tuinen... Alleen of in groep. Tijdens een plaatselijke sportwedstrijd was er een bende van 14 emoes die het veld op rende. Je kan echt wel bijna spreken van hordes."

Wat de emoes in Broken Hill komen zoeken, is niet zo moeilijk: ze zijn op zoek naar voedsel en water. New South Wales beleeft de droogste start van het jaar tot nu toe. In delen van de staat is nog nooit zo weinig regen gevallen, met op sommige plaatsen zelfs minder dan 10 mm in heel juli.

Emoes zijn nomadische vogels, ze gaan de regen achterna, op zoek naar eten en drinken. Bij gebrek aan regen moeten ze hun toevlucht elders zoeken. Veel bezorgde inwoners zetten eten en drinken klaar voor de dieren, maar Emma Singleton waarschuwt wel dat mensen goed moeten nadenken.

"Als je op een plaats woont waar veel verkeer is, laat er dan geen water achter, je nodigt de dieren uit om de stad in te komen, en we proberen hen daar net buiten te houden. Als je aan de rand van de stad woont, is het geen probleem."

Inwoner Larry Angel vertelt aan ABC Broken Hill dat hij de extra bezoekers niet erg vindt. "Een van de attracties van hier te wonen is dat je wilde dieren over de vloer kan krijgen", zegt hij. "De dieren raken wel aan ons als inwoners gewend, maar ik waarschuw toeristen toch om voorzichtig te zijn."

Verschillende oproepen die de RRANA krijgen, gaan over emoes die zijn aangereden door auto's. Sommige zijn ook gewond geraakt door aanvallen van honden.

Meest gelezen