Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Chris Van Den Wyngaert: "Ik begrijp de controverse over de vrijspraak van Bemba, maar er waren te weinig bewijzen"

Chris Van Den Wyngaert, tot voor kort rechter bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, heeft in "De ochtend" op Radio 1 voor het eerst gereageerd op de vrijspraak van Jean-Pierre Bemba. Van Den Wyngaert was de hoofdrechter in die zaak. Dankzij dat vonnis kon Bemba zijn kandidatuur indienen voor de Congolese presidentsverkiezingen van eind dit jaar. De vrijspraak voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid lokte wereldwijd veel controverse uit. 

De vrijspraak van oud-krijgsheer Jean-Pierre Bemba, twee maanden geleden, was voor velen een verrassing. In 2016 werd  hij in eerste aanleg veroordeeld tot 18 jaar cel voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Die werden begaan door Bemba's militie in de Centraal-Afrikaanse Republiek begin jaren 2000. Maar in juni oordeelden de rechters in beroep bij meerderheid van 3 tegen 2 dat de rechters in eerste aanleg hun werk niet goed hadden gedaan. De stem van hoofdrechter Chris Van Den Wyngaert was dus doorslaggevend.

"Te weinig bewijzen"

"Als het Hof vaststelt dat er onvoldoende bewijzen zijn, dan moet er worden vrijgesproken", zegt Chris Van Den Wyngaert. "Wij zijn geen veroordelings­machine. De kwaliteit van een rechtbank wordt niet gemeten aan het aantal veroordelingen, maar aan het al dan niet fair zijn van de procedures."

Van Den Wyngaert zegt de commotie rond de vrijspraak te begrijpen, want voor vele waarnemers stond het vast dat Bemba een oorlogsmisdadiger is. "Maar rechters hebben de taak om de aangedragen bewijslast kritisch te benaderen, en als die bewijzen enkel op mediaverslagen steunen, dan is dat onvoldoende om iemand te veroordelen. Er moeten ook echte bewijzen zijn, zoals getuigenissen."

Jean-Pierre Bemba was vóór zijn arrestatie tien jaar geleden ook een tijdlang vicepresident en tegenkandidaat van Kabila bij de presidentsverkiezingen van 2006. Na zijn vrijlating reisde hij naar Congo, waar hij zijn kandidatuur indiende voor de verkiezingen van eind dit jaar. Bij zijn aankomst werd hij door een uitzinnige menigte verwelkomd. Hij is zeer populair in Congo en een van de belangrijkste kanshebbers om de nieuwe Congolese president te worden.

AUDIO Beluister hier het uitgebreide gesprek met Chris Van Den Wyngaert in "De ochtend":

Meest gelezen