Hoofden van marmeren beelden afgezaagd op begraafplaats van Laken

Op de begraafplaats van Laken zijn afgelopen weekend twee hoofden van een marmeren beeld afgezaagd. Vermoedelijk gaat het om een kunstroof.

Het 'Père Lachaise' van Brussel' wordt het kerkhof van Laken wel eens genoemd. Het staat, net als de bekende begraafplaats in Parijs, vol waardevolle historische beelden en monumenten.

Afgelopen weekend hebben onbekenden twee hoofden van een 19e-eeuws marmeren beeld met een slijpschijf afgezaagd. Het beeld dateert van 1831 en beeldt Dame Fortuna uit die een aalmoes geeft aan een blind weeskind. Zowel het hoofd van Dame Fortuna als dat van het kind zijn vakkundig afgezaagd. 

"Vermoedelijk is dat met een slijpschijf gebeurd want het beeld is van marmer en de afsnijvlakken zijn vrij mooi en vlak. De dieven zijn dus met het nodige materiaal op het kerkhof geraakt en hebben de tijd genomen om de hoofden er netjes af te slijpen. Men kan die hoofden dan op een voetje zetten en verkopen als een antiquiteit op één of andere malafide kunstmarkt. Het gaat duidelijk om een kunstroof", zegt Tom Verhofstadt van de vzw Epitaaf. Die vzw zet zich in voor funerair erfgoed. 

"Vermoedelijk is de diefstal zaterdag gebeurd. Het beeld staat in de ondergrondse grafgalerijen van Laken die vrij toegankelijk zijn voor iedereen. Het staat aan de ingang daar, het is één van de eye catchers", aldus nog Verhofstadt.

Het kerkhof van Laken is in het verleden ook al het slachtoffer geweest van dieven. Midden jaren 90 werden er heel wat bronzen beelden van hun sokkel getrokken en gestolen. In de 19e eeuw huurde men de toparchitecten en -beeldhouwers in om  zijn grafmonument te maken. Bovendien zijn begraafplaatsen vrij toegankelijk. Het is dus een vrij makkelijke plek voor kunstdieven om hun slag te slaan. 's Nachts wordt het kerkhof van Laken wel afgesloten, maar overdag kan iedereen er gewoon binnenlopen.

Meest gelezen