Vroegere maïsoogst door de droogte, er zijn amper kolven

De grote hitte mogen we dan wel kwijt zijn, het droogte-alarm met bijhorende sproeiverbod is eind vorige week versoepeld, maar dat betekent niet dat we de gevolgen ervan niet meer merken. In de landbouw bijvoorbeeld, daar is de maïsteelt dramatisch, schrijft Het Nieuwsblad. Op veel plaatsen wordt de maïs nu al geoogst, gemiddeld een maand vroeger dan anders. En wat er op de velden staat, is niet bepaald een succes: kleinere planten, met nauwelijks kolven.

In normale omstandigheden begint maïs pas af te rijpen vanaf half tot eind augustus. Maar door de aanhoudende hitte en droogte is op verschillende plaatsen amper sprake van natuurlijke rijping, zegt het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV). De planten hebben nauwelijks wortels kunnen ontwikkelen, waardoor de groei beperkt blijft. Heel wat maïsplanten worden niet groter dan 1 meter (gemiddeld is dat 3 meter) en ontwikkelen ook geen kolven.

In dat geval raadt het LCV aan om de maïsplanten te vernietigen in plaats van nog te wachten en de oogstkosten te betalen, De opbrengst is de kosten dan niet waard. Ook als er wel kolven zijn, adviseert het LCV landbouwers om hun velden goed in de gaten te houden en zo vroeg mogelijk te oogsten, om zo nog zoveel mogelijk te redden.

Langer wachten om te oogsten levert niet noodzakelijk een betere kwaliteit op omdat de planten door de weersomstandigheden al veel te vroeg verdroogd zijn.

De meeste maïs die in ons land geteeld wordt, is bedoeld als veevoeder (kuilmaïs). Vemoedelijk zullen veehouders elders dus extra veevoeder moeten inkopen.

Meest gelezen