Videospeler inladen...

Minder bloeddonoren omdat tijgermug meer en meer actief is in Europa

Wie op vakantie is geweest in sommige streken van Italië, Hongarije, Roemenië of Griekenland mag een maand lang geen bloed geven. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. In die landen zijn tropische tijgermuggen actief, en die kunnen ziektes overbrengen. 

De tijgermug leeft vooral in Zuidoost-Azië, maar verspreidt zich meer en meer in Europa. Zo is die mug onder meer actief in bepaalde streken van Italië, Hongarije, Roemenië en Griekenland. Indien je in een streek bent geweest waar de tijgermug actief is mag je een maand lang geen bloed geven. 

"De tijgermug kan besmet zijn met het westnijlvirus dat bloeddonoren met zich kunnen meebrengen", zegt Ine Tassignon van het Rode Kruis. Zo is de mug onder meer verantwoordelijk voor het Zikavirus, dat hersenschade veroorzaakt.

Verrassing

De tijgermug verspreidt zich meer en meer in Europa en dat weten veel mensen niet. "Veel mensen zijn verwonderd wanneer ze langsgaan naar een donorcentrum of mobiele collecte en te horen krijgen dat ze geen bloed mogen geven vanwege hun vakantie in Europa", aldus Tassignon. 

Om te vermijden dat je geen bloed mag geven raadt het Rode Kruis aan om de donorzelftest te doen. "Zo weet je zo goed als zeker of je wel of niet mag doneren". 

Zomer altijd moeilijke periode

De zomer is sowieso een periode waarin het moeilijker is om de bloedvoorraad op peil te houden. "Enerzijds zijn er veel mensen op vakantie en met andere dingen bezig. Anderzijds mag je ook geen bloed geven als je op vakantie bent geweest naar de gebieden waar de tijgermug zich bevindt".

"We raden mensen aan om voor hun vakantie bloed te komen geven, zo loop je niet het risico om geen bloed te mogen geven wanneer je terugkomt", besluit Tassignon.  

Meest gelezen