Minder frequente postbedeling? Vakbond wil erover nadenken: "Maar stop met debat in de pers te voeren"

De socialistische bond ACOD bij Bpost wil mee bekijken of brievenpost met 'snelle' en 'gewone' postzegels mogelijk is. De bond reageert daarmee op een weekendinterview met Bpost-topman Koen Van Gerven in De Standaard, waarin hij opnieuw een minder frequente postbedeling had gesuggereerd. De CEO krijgt van de vakbond wel een veeg uit de pan.

Brieven die niet meer standaard de volgende dag worden geleverd, maar wel een model met duurdere postzegels voor dringende brieven. Het is al langer bekend dat Bpost-CEO Koen Van Gerven met het idee speelt. Dit weekend had hij het opnieuw opgeworpen in een interview in Le Soir en De Standaard. 

"We moeten de volumes bundelen per twee of drie dagen", stelde hij. "Daardoor krijgt de postbode opnieuw een brieventas zoals in 2004-2006 en kunnen we x aantal jaren verder. Daarbij hoort een aparte postzegel, die we via proefprojecten eerst uittesten."

We bewegen ons op een zeer concurrentiële markt en dan moeten we durven nadenken over andere modellen

Jean-Pierre Nyns, algemeen secretaris ACOD

Opvallend is dat de socialistische vakbond ACOD nu niet meer al te negatief reageert op dat idee. Algemeen secretaris Jean-Pierre Nyns: "We moeten een progressieve vakbond zijn. We bewegen ons op een zeer concurrentiële markt en dan moeten we durven nadenken over andere modellen. We staan open om daarover te discussiëren."

"Niet correct tegenover personeel"

Maar de bond is wel bijzonder misnoegd over de communicatie van Van Gerven. "Hij provoceert zijn eigen personeelsleden. Hij voert het debat in de pers. Hoe lang gaat het duren voor we meetings gaan doen via Twitter? Dit is geen correcte manier om om te gaan met zijn personeel, dat er nota bene voor gezorgd heeft dat Bpost een van de meest performante postoperatoren ter wereld geworden is."

Nyns zou graag een gesprek aangaan met Van Gerven. "Ik zou wel eens willen weten waarom hij jarenlang verkondigd heeft dat die laatste kilometer zo belangrijk was en dat we elke dag langs elke brievenbus gingen en daarover nu zo sterk van gedachten veranderd is. En ik wil ook weten hoe we ons model van dienstverlening aan de burger gaan combineren met het model dat hij nu plots voorstaat."

De Croo (Open VLD): "Gesprek niet in de media voeren"

Ook vicepremier Alexander De Croo, bevoegd voor Bpost, laat via zijn woordvoerder weten dat hij "het gesprek niet in de media wil voeren". De minister zal samenzitten met de verschillende stakeholders. Hij probeert dit najaar met een nieuw beheerscontract te landen. 

Meest gelezen