Video player inladen...

Belgen prominent aanwezig op gamingbeurs Gamescom: "Belgische games doen het bijzonder goed"

Vanaf vandaag verzamelt het kruim van de gamingwereld in Keulen, waar Gamescom van start gaat. Met meer dan 350.000 bezoekers en 1.000 standhouders uit 50 landen is Gamescom één van de grootste gaming-events ter wereld. Belgische ontwikkelaars spelen een belangrijke rol in de gamingindustrie. Onze expert technologie, Loutfi Belghmidi, trok naar Keulen en liet zich onderdompelen in de wondere wereld van games. 

Als u de "Koelnmesse" in Keulen binnekomt en er lopen mensen rond gekleed als Mario (uit Super Mario Bros) of Link (uit The Legend ofZelda), dan is de kans groot dat Gamescom van start is gegaan. Gedurende 4 dagen ontvangen de 1000 standhouders meer dan 350.000 bezoekers. Ook Belgen zijn er prominent aanwezig : "Het is hier de ideale plek om te netwerken", zegt Dirk Van Welden. Van Welden is CEO van I-Illusions. Zijn bedrijf ontwikkelde Space Pirate Trainer, een populaire Virtual Reality-spel of VR-game.

Sony Playstation opent deuren

Van Welden heeft ook groot nieuws te melden tijdens deze editie van Gamescom. Space Pirate Trainer kan vanaf nu ook gespeeld worden op Playstation VR. "Het spel kon tot nu toe alleen gespeeld worden op pc, met de VIVE of Oculus. Beide VR-brillen moeten aangesloten worden op een pc."

Nieuw aan de VR van Playstation is dat de bril aangesloten wordt op de console zelf. "En dat opent deuren," zegt Van Welden. "Deze samenwerking betekent dat onze game beschikbaar zal zijn voor iedereen die Playstation in huis heeft. Sony schat dat er wereldwijd al 3 miljoen VR-brillen van hen in omloop zijn. Dat is heel wat." 

Lees verder onder de foto.

Niet alleen Van Welden is aanwezig op Gamescom. Er zijn nog zo'n 30 andere Belgische bedrijven. En dat aantal stijgt elk jaar opnieuw. "De Belgische bedrijven doen het bijzonder goed," zegt David Verbruggen van FLEGA (Flemish Games Association), de koepelorganisatie van de Vlaamse gamingindustrie. "In 2014 hadden we een omzet van 44 miljoen euro. Dat was voor de hele Belgische gamingindustrie. Nu, amper 4 jaar later, hebben alleen al de 30 bedrijven die hier aanwezig zijn, een omzet van 86 miljoen euro." 

Deze samenwerking betekent dat onze game beschikbaar zal zijn voor iedereen die een playstation in huis heeft. Sony schat dat er al 3 miljoen VR-brillen van hen in omloop zijn.

Maar dat cijfer is vertekend. Want een groot deel van de omzet wordt gemaakt door Larian Studios uit Gent. Zij brachten Divinity Original Sin op de markt, een immens populaire game die heel wat internationale prijzen won. "Het is dan ook ons doel om de Belgische ontwikkelaars op het niveau te brengen van Larian. En dat kunnen we alleen maar bereiken door meer visibiliteit."  

Lees verder onder de foto.

Games zijn "big business"

De gamingindustrie is "big business" geworden. "De wereldwijde omzet heeft vorig jaar de kaap van 100 miljard dollar bereikt, nu al is gaming groter dan film en muziek tesamen. Dit jaar schatten we dat de omzet zal stijgen tot 120 miljard dollar." 

Dat is Vlaams minister van Media, Sven Gatz (Open VLD), niet ontgaan. Gatz heeft een actieplan klaar om de Vlaamse gamingindustrie te ondersteunen. Niet alleen is hij grote voorstander van de taxshelter - een systeem waarbij bedrijven tegen fiscaal gunstige tarieven kunnen investeren - voor de gamingindustrie. Hij wil ook de opleidingen stimuleren door de studenten op de schoolbanken al kennis te laten maken met de zakelijke kant van gaming. 

Wie het wil maken in de gamingindustrie moet verder kijken dan de landsgrenzen. Daarom is het volgens Gatz ook belangrijk om op grote gamingbeurzen aanwezig te zijn. Hij wil dat ons land volgend jaar in San Francisco aanwezig is op de Gaming Developers Conference, een andere grote gamingbeurs. 

Voor Verbruggen klinkt dat als muziek in de oren: "De gamingindustrie is zeer concurrentieel. Elke dag verschijnen er 500 games in de app-store. Natuurlijk wilt elke ontwikkelaar dat zijn game opvalt. Ik vind het goed dat we nu bij het VAF/Gamefonds kunnen gaan aankloppen als we extra middelen nodig hebben." Gatz heeft het fonds vorig jaar nog extra geld toegestopt en het bevat nu 1.73 miljoen euro.

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Video player inladen...

Meest gelezen