AFP or licensors

Paus Franciscus vaart uit tegen kindermisbruik in zeldzame open brief

Het kindermisbruikschandaal in de Amerikaanse staat Pennsylvania deed de paus in de pen kruipen. De website van het Vaticaan heeft zijn forse taal gepubliceerd.  

Franciscus richt zich in zijn brief over kindermisbruik aan het “Volk van God”, zeg maar alle gelovigen. De woorden van de paus zijn trouwens te lezen op de website van het Vaticaan. Het komt niet zo vaak voor dat de Heilige Vader zijn standpunten zo openlijk en direct verkondigt, via dat kanaal. Het wijst er vooral op hoe gevoelig de hele materie ligt bij de paus.

Waarover gaat het? Natuurlijk over de verhalen van de voorbije dagen die aantoonden dat er in totaal zowat 1.000 slachtoffers zijn van kindermisbruik in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Priesters misbruikten hen decennia lang en de feiten werden toegedekt en verzwegen. Franciscus schrijft dat hij dergelijke handelingen wreedaardig vindt. En dat zowel kindermisbruik als machtsmisbruik telkens moeten worden veroordeeld. Hij roept de gelovigen op om dat ook telkens te doen. En hij pleit - alweer - voor duidelijke hervormingen binnen de Kerk.

Al citeert Franciscus Bijbelse teksten die het hebben over vergeving van de zondaars, toch bevestigt hij waar hij al lang mee bezig was: de consequente veroordeling en afwijzing van de misbruiken binnen zijn Kerk. Dat heeft al vaker geleid tot geestelijken die uit hun functie worden gezet of daartoe worden gedwongen.

Denk maar aan de 34 Chileense bisschoppen die in mei ontslag namen. Of denk ook aan de Amerikaanse kardinaal McCarrick die eind juli zijn ontslag indiende. Of aan de Australische aartsbisschop Wilson, in diezelfde periode, die ook opstapte.

Telkens ging het om verdoezeling van kindermisbruik, jaren na de feiten. Iets waar de Kerk maar blijft mee worstelen. 

Iers verzet

Gisteren nog had de aartsbisschop van Dublin, Diarmund Martin,  paus Franciscus opgeroepen om openlijk te spreken over de katholieke structuren die seksueel misbruik hebben gefaciliteerd. "Het volstaat niet om sorry te zeggen", zei Martin. "Structuren die misbruik toelieten of vergemakkelijkten, moeten voor altijd afgebroken worden."

Later deze week vindt het eerste pauselijke bezoek aan Ierland in vier decennia plaats. De kerkvorst zal in Dublin de Wereldgezinsdagen bijwonen, die om de drie jaar plaatsvinden. Hij is er in principe de laatste twee dagen bij. 

  

Meest gelezen