Politie Kruibeke zoekt niet meer proactief naar transmigranten: "Basispolitiezorg kwam in het gedrang"

De politie van de Oost-Vlaamse gemeente Kruibeke gaat geen proactieve acties meer voeren tegen transmigranten. Dat weet De Standaard. Volgens de korpschef kwam de basispolitiezorg in het gedrang. "Bovendien hebben we zeer weinig impact want tot 99 procent van de opgepakte mensen werd door de Dienst Vreemdelingenzaken vrijgelaten", klinkt het.

Het voorbije anderhalf jaar spoorde de politie van Kruibeke actief transmigranten op. Die houden zich vaak schuil rond Kruibeke om van daaruit 's nachts op de parking langs de E17 in vrachtwagens richting het Verenigd Koninkrijk te kruipen.

Maar de politie van Kruibeke stopt nu - in samenspraak met de burgemeester -met die proactieve politieacties. "Wij moesten daar heel veel capaciteit insteken", zegt korpschef Wim Pieteraerens. "Dat is niet meer haalbaar want onze basispolitiezorg kwam in het gedrang. Wij konden niet altijd meer snel reageren op noodoproepen van de burgers."

Bovendien hebben de acties volgens korpschef Pieteraerens weinig impact. "95 à 99 procent van de opgepakte mensen werd door de Dienst Vreemdelingenzaken vrijgelaten met een bevel om het grondgebied te verlaten. Vrijwel dagelijks werden we daardoor met dezelfde mensen geconfronteerd. Op lokaal vlak kunnen we dit zeker niet oplossen, het moet van een hoger niveau komen."

"Nog altijd toezicht"

Toch betekent de beslissing van de politie van Kruibeke niet dat er totaal geen acties meer zullen gebeuren. "We werken nog heel intensief en actiegericht samen met de federale politie en de naastliggende politiezone op de plaatsen waar de problematiek zich voordoet. Daarnaast is er ook nog de private beveiligingsfirma. Er is nog altijd toezicht, maar we werken niet meer proactief."

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) laat weten dat acties om transmigranten op te sporen wel degelijk zin hebben. Ze zijn belangrijk om mensensmokkelaars te verdrijven, klinkt het.  De acties moeten alleen goed op mekaar afgestemd worden, aldus nog Jambon.

Meest gelezen