AFP or licensors

Taliban gijzelt buspassagiers, staakt-het-vuren komt er niet

In het noorden van Afghanistan heeft het leger zo'n 150 buspassagiers bevrijd die door de taliban waren gegijzeld. Een 40-tal leden van de veiligheidsdiensten werden later door de taliban vrijgelaten. De gijzeling vond plaats daags nadat president Ashraf Ghani een nieuw staakt-het-vuren had aangekondigd, ter gelegenheid van het Offerfeest.

De passagiers waren uit de provincies Badakhshan en Takhar op weg naar de hoofdstad Kaboel om daar het Offerfeest te vieren. Ter hoogte van de stad Khan Abad in de provincie Kunduz wierpen de taliban een wegversperring op en dwongen de chauffeurs te stoppen.

Zo'n 170 passagiers, onder wie ook kinderen, moesten uitstappen en werden meegenomen naar een dorp in de buurt. Vermoedelijk wilden de taliban weten of er zich onder hen ook mensen van de overheid en de veiligheidsdiensten bevonden. Die werden gevangen genomen terwijl gewone burgers mochten gaan.

De 40 leden van de veiligheidsdiensten die gevangen werden genomen, soldaten en medewerkers van de inlichtingendiensten, werden later weer vrijgelaten.  

De gijzeling door de taliban volgt daags nadat de Afghaanse president Ashraf Ghani een staakt-het-vuren van drie maanden had aangekondigd, als de taliban hun aanvallen zouden stopzetten. De taliban hadden nog geen antwoord gegeven, maar hebben intussen ook in een mededeling laten weten dat ze geen bestand zullen afkondigen.  

Meest gelezen