Parket start onderzoek naar mogelijk racistisch incident op Pukkelpop

Het parket van Limburg start een onderzoek naar een mogelijk racistisch incident op Pukkelpop afgelopen weekend. Op een video, die verspreid wordt via Twitter, is te zien hoe enkele jongeren zingen: "Handjes kappen, Congo is van ons". De festivalorganisatie Pukkelpop reageert verbolgen op het incident: "We zullen dit voorval verder onderzoeken en bekijken welke juridische stappen mogelijk zijn. Dit tolereren we niet, zulke individuen hebben geen plaats op Pukkelpop."

Op Twitter getuigen twee zwarte vrouwen hoe ze dit weekend lastiggevallen werden tijdens het optreden van Kendrick Lamar op Pukkelpop. Op een video, die nu viraal gaat op Twitter, is te zien hoe enkele jongeren "Handjes kappen, de Congo is van ons", zingen. 

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Gelijkekansencentrum Unia bevestigt dat het een melding gekregen heeft over racisme op Pukkelpop. "We zullen bekijken wat er gebeurd is en volgen dat op", laat de woordvoerder weten.

Het parket van Limburg start intussen een onderzoek: "We hebben kennis genomen van de feiten en van het filmpje uiteraard. We hebben aan de politie gevraagd om ambtshalve een pv op te stellen en we hebben gevraagd om een onderzoek te starten. Allereerst zal er gekeken worden in welke mate en hoeveel er effectief strafbare feiten en uitspraken zichtbaar waren. Daarna zal er uiteraard gezocht moeten worden naar identificeerbare verdachten", zegt Anja De Schutter van het parket van Limburg. 

Pukkelpop reageert verbolgen: "Dit tolereren we niet, zulke individuen hebben geen plaats op Pukkelpop"

Intussen heeft ook Pukkelpop zelf gereageerd op het incident: "We zijn absoluut verbolgen over het incident dat zich afspeelde tijdens het optreden van Kendrick Lamar. Pukkelpop is een festival waar iedereen welkom is, ongeacht het geslacht, de taal, politieke overtuiging, raciale of etnische oorsprong, religie of levensbeschouwing, handicap, beperking, leeftijd of seksuele gerichtheid."

"Wij verwerpen elke vorm van fysiek of verbaal geweld, pesterijen en respectloos gedrag! We zullen dit voorval verder onderzoeken en bekijken welke juridische stappen mogelijk zijn. Dit tolereren we niet, zulke individuen hebben geen plaats op Pukkelpop!"

Zuhal Demir is "zwaar ontgoocheld"

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) is naar eigen zeggen "zwaar ontgoocheld". "Het is duidelijk dat dit niet door de beugel kan", zegt ze in "Spits met Niels" op Radio 2. "Ik ben ook verbaasd dat de daders zulke uitspraken doen. Zij hebben duidelijk niet goed opgelet tijdens de geschiedenislessen, want het koloniaal verleden van ons land is niet iets om trots op te zijn. Daar zijn gruweldaden verricht."

Demir vindt het goed dat zowel het parket als Unia de zaak bekijken. "Maar als staatssecretaris wil ik aan die jongens ook echt vragen om eens het Afrikamuseum te bezoeken, eens het weer open is. Dan kunnen ze zien wat er zich heeft afgespeeld in Congo."

Meest gelezen