Van Overtveldt over Turkse crisis: "Getier vanuit Washington helpt niet, maar oorzaak ligt in interne onevenwichten"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) maakt zich niet meteen ongerust over de financiële crisis in Turkije en een eventuele besmetting naar Europa. "Als de Turkse regering orde op zaken stelt, dan kan die crisis relatief snel onder controle zijn", aldus Van Overtveldt in "De ochtend" op Radio 1.

De Turkse munt is de laatste weken in vrije val, de inflatie piekt en de rente op staatspapier heeft de alarmdrempel overschreden. Turkije verkeert in een financiële crisis. Minister Van Overtveldt maakt zich naar eigen zeggen niet ongerust, maar volgt de situatie wel van "zeer nabij".  "Turkije is een zeer belangrijk buurland van de eurozone en je moet altijd beducht zijn voor besmettingseffecten."

De financiële crisis in Turkije kan relatief snel onder controle worden gebracht zonder al te veel neveneffecten naar de eurozone als de Turkse regering "orde op zaken stelt vooral inzake monetair beleid en bestrijding van de inflatie", zegt Van Overtveldt.

De Turkse president Erdogan geeft de Verenigde Staten de schuld van de crisis in zijn land. "Getier over handelsrelaties ook vanuit Washington helpt niet om een dergelijke crisis zo snel mogelijk onder controle te krijgen", denkt minister Van Overtveldt daarover. "Maar iedereen die de zaak een beetje volgt, beseft zeer goed dat de fundamentele oorzaken intern Turks zijn."

Nieuwe tijden voor Griekenland?

Hét financiële nieuws vandaag is echter dat Griekenland financieel weer op eigen benen staat. De voorbije acht jaar kon het land enkel financieel overleven door noodleningen van andere eurolanden en het Internationaal Muntfonds.

De voorbije jaren hebben de Eurolanden en het IMF ruim 270 miljard euro geleend, in ruil voor zware besparingen en herstructureringen. Volgens onze minister van Financiën Johan Van Overtveldt is het belangrijk dat de Griekse regering het afgesproken hervormingsplan blijft opvolgen.

"Tot voor kort werd vrij algemeen gedacht dat Griekenland een chronische patiënt zou worden en voortdurend in de ziekenboeg van Eurogroep en IMF zou blijven. Welnu, als de Griekse regering het beleid van de voorbije periode blijft doortrekken is er een echt nieuwe periode aangebroken voor de Griekse economie en de Griekse bevolking."

Tot voor kort werd vrij algemeen gedacht dat Griekenland een chronische patiënt zou worden

Beluister het gesprek met minister Johan Van Overtveldt in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen