Videospeler inladen...

Verstrepen: "Bepaalde groep van transmigranten kan niet worden gerepatrieerd"

De overheid moet toegeven dat een deel van de transmigranten in ons land niet naar hun land van herkomst gerepatrieerd kunnen worden. Dat zegt docent Vreemdelingenrecht aan de UA en voorzitter van de Liga voor de Mensenrechten, Kati Verstrepen, in "Terzake".  

De politiediensten aan de kust hebben af te rekenen met een groep van transmigranten die Engeland proberen te bereiken. Ze worden opgepakt en krijgen het bevel om het land te verlaten, maar worden dikwijls de dag nadien opnieuw opgepakt. Dat leidt tot frustratie van de agenten die veel tijd verliezen en andere taken moeten verwaarlozen.

Verstrepen begrijpt die frustratie en zegt dat er een oplossing gevonden moet worden. Probleem is dat een deel van de transmigranten het land niet kan worden uitgezet omdat ze niet weten waar ze vandaan komen of dat niet kunnen aantonen. Hen opsluiten in gesloten centra om ze te repatriëren is dus geen optie.

Mensen telkens opnieuw oppakken lost niets op want je weet dat ze hier gaan blijven

Om het probleem op te lossen moet de overheid in de eerste plaats eerlijk zijn en toegeven dat een deel van de transmigranten niet terug te sturen zijn. "Als je alles geprobeerd hebt om hen terug te sturen en dat niet gaat, dan moet je dat toegeven. Je moet dan een oplossing zoeken en die mensen telkens opnieuw oppakken lost niets op, want je weet dat ze hier gaan blijven."

"Je moet die mensen een bepaald statuut geven zodat ze uit de illegaliteit verdwijnen, een soort legalisering dus", zegt Verstrepen. "Dat kan op korte termijn tot een aanzuigeffect leiden, waar staatssecretaris Francken bang voor is, maar op langere termijn niet."

De vraag is waar we het meeste last van hebben

"Als er een probleem is dan moet je een oplossing zoeken die voor iedereen die erbij betrokken is gunstig is. Niemand is gebaat bij de aanwezigheid van mensen zonder papieren", stelt Verstrepen. "De vraag is waar we het meeste last van hebben. Hebben we het meeste last van mensen die geen verblijfsvergunning hebben, niet kunnen werken en niet kunnen deelnemen aan onze reguliere samenleving, of zijn we meer gebaat om die mensen, waar we van weten dat we ze niet kunnen terugsturen, een verblijfsvergunning te geven zodanig dat ze uit de illegaliteit en eventueel criminaliteit verdwijnen."

Dublin

Een ander deel van de oplossing zou er in kunnen bestaan de Dublin-verordening niet strikt toe te passen. Daardoor zijn er heel wat vluchtelingen die naar Engeland willen, die in ons land geen asiel willen aanvragen. Zij willen niet teruggestuurd worden naar Griekenland of Italië, wat zou kunnen gebeuren als ze hier asiel aanvragen.

"België is absoluut niet verplicht om mensen terug te sturen naar Griekenland of Italië, België kan asielzoekers hier helpen. Als ons land daarin geld zou investeren, dan zou de politie niet zo gefrustreerd zijn", besluit Verstrepen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen