Vlaamse DNA-databank én afstammingscentrum op komst

De oprichting van een afstammingscentrum én een DNA-databank is een stap dichterbij gekomen. Vlaams CD&V-parlementslid Katrien Schryvers heeft daar een wetsvoorstel voor klaar, schrijft Gazet Van Antwerpen. 

Iedereen die vragen heeft over zijn of haar afstamming zal terecht kunnen bij het afstammingscentrum. "Het zal worden ondergebracht bij een organisatie die al erkend is binnen het beleidsdomein welzijn, volksgezondheid en gezin", zegt Katrien Schryvers. "Maar een concrete plek of organisatie is er nog niet."

Er komt ook een DNA-databank. "Interessant voor mensen die op zoek zijn naar hun kind in het kader van een gedwongen adoptie, iets wat in de jaren '60 en '70 wel vaker is gebeurd. Donorkinderen kunnen zo ouders of directe verwanten terugvinden."

Begeleiding is belangrijk voor wie verwanten vindt, maar ook voor wie geen verwanten vindt" 

Katrien Schryvers (Vlaams CD&V-parlementslid)

Het idee bestaat al sinds 2014 toen Vlaams minister van  Welzijn Jo Vandeurzen na hoorzittingen over gedwongen adoptie een expertenpanel installeerde. Dat moest dan uitmonden in een vangnet voor slachtoffers en overlevers van gedwongen adoptie.

In het voorstel van Schryvers kan een kind vanaf 12 jaar vrijwiliig een DNA-staal afstaan. Is er een positieve match met een verwant tot in de tweede graad, kan een ontmoeting geregeld worden tussen beide partijen. "Maar zeer belangrijk hierbij is de begeleiding. Zowel voor wie familie vindt als voor wie niemand vindt. De kostprijs van een staal houden we zo laagdrempelig mogelijk", zegt Schryvers.

Voor de opstart van het hele project is 300.000 euro vrijgemaakt en de concrete invulling van alles "zou over enkele maanden al in orde kunnen zijn".

Meest gelezen