Video player inladen ...

Nieuwe aardschok in Lombok: waarom is Indonesië zo gevoelig voor aardbevingen? 

Het Indonesische eiland Lombok is gisteren opgeschrikt door een nieuwe aardbeving. Het is lang niet de eerste keer dat Indonesië door een aardbeving getroffen wordt, want de eilandenstaat ligt in een risicozone.   

Nergens ter wereld komen er zoveel aardbevingen voor als in Indonesië. Dat komt omdat de eilandenstaat zich uitstrekt over een grote zone (van Zuidoost-Azië tot Oceanië) waar er veel tektonische activiteit is.  Indonesië bestaat uit maar liefst 14.572 eilanden waarvan er heel wat ontstaan zijn door interactie tussen 2 (of meerdere) tektonische platen.

Tektonische platen zijn grote stukken aardkorst die zich langzaam over het aardoppervlak bewegen. De westelijke eilanden van Indonesië, waartoe Lombok behoort, liggen in een gebied waar de Australische plaat onder de Soendaplaat duikt.  

Sumatra

Als 2 tektonische platen ten opzichte van elkaar bewegen en over elkaar wrijven, ontstaan er trillingen die zich door de aardkorst verspreiden en als aardbevingen worden waargenomen. In september 2004 gebeurde dat voor de westkust van Sumatra met zulk geweld dat de aarde er beefde met een kracht van 9.1.   

Een verwoeste stad op Sumatra

Die aardbeving is de op 2 na zwaarste die er sinds 1900 wereldwijd zijn voorgekomen.  Ze veroorzaakte een tsunami die in totaal meer dan 165.000 doden zou maken, tot in Sri Lanka, Thailand en Somalië toe.   

Lombok

In Lombok heeft zich begin augustus een aardbeving met een kracht van 7 voorgedaan.  Er vielen toen honderden doden. De aardbeving van gisteren, waarbij opnieuw doden vielen, was een zoveelste naschok. Sinds de eerste aardbeving zijn er minstens 1.000 naschokken geweest. Die zullen blijven aanhouden tot de ondergrond tot rust is gekomen.