Bijna 3.000 Belgen op pelgrimstocht naar Mekka: "Je durft niet knipperen met je ogen, omdat je niets wil missen"

Deze week trekken meer dan twee miljoen moslims naar Mekka voor de heilige reis, de hadj. Ook bijna 3.000 Belgen reizen naar de stad in Saudi-Arabië. De hadj vormt voor veel moslims de belangrijkste religieuze reis in hun leven. Twee Vlaamse moslims vertellen wat de hadj voor hen betekent. 

Wat betekent de hadj voor jou?

Videospeler inladen...

"Het was een wauw-ervaring", zegt de 39-jarige Tarik Touhafi uit Antwerpen. Touhafi ondernam de hadj voor het eerst toen hij 23 jaar was. Intussen is hij al twaalf keer teruggegaan. 

Het was een wauw-ervaring

Tarik Touhafi

Hij heeft ook als reisbegeleider verschillende pelgrims begeleid tijdens de hadj. "Ik heb er altijd naar uitgekeken om het ooit te kunnen doen."

Wat gebeurt er tijdens de hadj?

Videospeler inladen...

"Je hebt verschillende rituelen die je moet volbrengen", vertelt Tarik. Iedereen draagt er een wit gewaad, om gelijkheid te benadrukken. Touhafi voelt zich herboren telkens hij de hadj heeft afgerond. 

"Je kan de hadj ook voor anderen ondernemen", vertelt Touhafi. "Enkel als je de tocht eerst voor je zelf hebt afgelegd. Ik heb de hadj al gedaan voor familieleden die overleden zijn."

Je hebt verschillende rituelen die je moet doen

Tarik Touhafi

Ondernemen jonge moslims de hadj?

Videospeler inladen...

Niet enkel oudere gelovigen die hun laatste religieuze plicht vervullen, volbrengen de hadj. Volgens Imad Ben, een 31-jarige Antwerpenaar, ondernemen steeds meer jongeren deze pelgrimstocht. "Heel veel jongeren willen gaan, niet enkel omwille van de religieuze verplichting, maar omdat ze zo enthousiast zijn en het zelf willen meemaken." 

Veel jongeren willen gaan, ze zijn enthousiast en willen het zelf meemaken

Imad Ben

Wat is de oemrah?

Videospeler inladen...

Ben is nog nooit op hadj geweest, maar hij heeft al wel de oemrah afgelegd. "De oemrah is een kleine bedevaart naar Mekka, die niet verplicht is", aldus Ben.  

De oemrah is een kleine bedevaart naar Mekka

Imad Ben

Hij ondernam de kleine bedevaart voor het eerst in 2009 en vond het een onbeschrijfelijke ervaring. "Ik probeerde alles te vatten, maar ik kon het niet vatten, het was onbeschrijfelijk." 

Wat was het hoogtepunt van jouw bedevaart?

"Je reist van Medina met de bus en komt telkens dichterbij Mekka", vertelt Ben. "Je ziet heel veel mensen. Maar wat je wil zien is wat je altijd op televisie of internet ziet, die zwarte kubus, de Kaaba", gaat Ben verder. "Je durft niet knipperen met je ogen, omdat je toch maar geen blik wil missen van de Kaaba. Dat was voor mij het hoogtepunt. Daarna val je neer op je knieën in tranen."

Je durft niet knipperen met je ogen, omdat je niets wil missen van de Kaaba. Daarna val je neer op je knieën in tranen

Imad Ben
Videospeler inladen...

Meest gelezen