Cruisen als James Bond: Aston Martin bouwt nieuwe exemplaren van 007's auto uit "Goldfinger"

Door de straten scheuren alsof je James Bond bent, de ultieme droom van veel James Bond-fans. Een droom die Aston Martin deels tot leven wil wekken. De Britse autoconstructeur gaat in totaal weer 28 voertuigen van het type DB5 bouwen, de auto die geldt als de James Bond-auto. Mét bijhorende gadgets. Kostprijs: zowat 3 miljoen euro. Maar je mag er niet de baan mee op.

De Aston Martin DB5 kwam voor het eerst letterlijk in beeld in "Goldfinger" uit 1964, de derde film over de Britse MI5-spion met Sean Connery als 007. De wagen was sindsdien in nog 6 andere Bond-films te zien en heeft -zeker onder de fans- een iconisch statuut verworven.

In onderstaand fragment uit "Goldfinger" stelt Q de wagen voor aan James Bond, met een demonstratie van enkele snufjes en gadgets aan boord.

De DB5 was meer dan 50 jaar uit productie, maar maakt binnenkort dus zijn comeback. Aston Martin bouwt een beperkte oplage van 28 exemplaren, 25 daarvan zullen worden verkocht. Geïnteresseerden zullen wel heel diep in de buidel moeten tasten. De kostprijs bedraagt zowat 2,75 pond (3 miljoen euro) per stuk.

Als je hem koopt, wil dat ook niet zeggen dat je ermee de baan op mag. De DB5 wordt namelijk nét zo gemaakt zoals hij in 1964. Sindsdien zijn de regels voor autobouwers wel enigszins verstrengd. De eerste exemplaren zullen in 2020 van de band rollen.

Opvallend: de remakes zullen ook enkele typische James Bond-snufjes bevatten. Alle spielereitjes worden ontwikkeld in samenwerking met experts van de special effects-afdeling van de James Bond-filmfabriek.

Zo zal de nieuwe DB5 uitgerust worden met een roterende nummerplaat. Allicht zullen de machinegeweren die in de filmversie in de wagen verstopt zitten, geen deel uitmaken van het nieuwe pakket.

Meest gelezen