Gevaarlijke reuzenberenklauw steeds vaker gespot in Vlaanderen

Op meer en meer plekken langs de Vlaamse gewestwegen wordt reuzenberenklauw gevonden. De plant kan zware brandwonden veroorzaken onder invloed van zonlicht. Bestrijden is moeilijk, en duurt ook jaren. 

Op 486 plaatsen langs Vlaamse gewestwegen is reuzenberenklauw aangetroffen. In 2016 werden er nog 339 haarden geteld. Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) vroeg de cijfers op bij minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA). 

Reuzenberenklauw werd voor het eerst in de 19e eeuw vanuit de Kaukasus in Azië naar West-Europa gebracht. Intussen verspreidde de plant zich spontaan over heel Europa. Het waterachtige sap van de plant bevat chemische stoffen die onder invloed van het zonlicht worden geactiveerd. Wanneer het sap op je huid komt, kan dat zware brandwonden veroorzaken.

 Het Agentschap Wegen en Verkeer (AVW) houdt alle locaties bij waar reuzenberenklauw voorkomt. De toename van het aantal haarden is ook een gevolg van de verhoogde aandacht voor de inventarisatie van de plant. Vooral in de provincie Oost-Vlaanderen is de stijging opmerkelijk: van 9 naar 37 locaties.

Bij kleine haarden worden de planten manueel uitgespit tot op een diepte van 30 cm. Bij grotere haarden wordt er minimaal drie keer per jaar gemaaid. En dat zeven jaar jang. Het is dus nog te vroeg om te zeggen of de plant al dan niet definitief verdwenen is op de locaties waar bestrijding al gebeurd is.

  

Meest gelezen