Videospeler inladen...

Duivenmelkers niet meer geïnteresseerd in verloren gevlogen duiven: "Draai ze maar in de soep"

Amper 5 procent van de geringde duiven die verloren vliegt en in een opvangcentrum terechtkomt, wordt teruggehaald door de eigenaar. Dat schrijft het Nieuwsblad. Die duivenmelker is meestal niet meer geïnteresseerd in het dier. “Draai ze maar in de soep” is het antwoord dat onze medewerkers krijgen”, zegt Jan Rodts van de Vogelbescherming Vlaanderen.

Opvangcentra voor dieren zitten vol met duiven. Het zijn vaak geringde duiven die wedstrijden vliegen, nationale en internationale, maar niet meer thuis geraken.

“Elk jaar worden er in onze opvangcentra voor vogels en wilde dieren duizenden geringde duiven binnengebracht, vaak verzwakt en/of gewond ”, zegt Jan Rodts van de Vogelbescherming Vlaanderen. Het zijn veelal ook jonge dieren. “Het probleem is dat duivenmelkers veel te jonge dieren onmiddellijk laten meevliegen”, zegt Rodts. “We krijgen duiven binnen van amper 3 à 4 maanden oud. Onervaren dieren die moe en uitgeput geraken.”

Duivenmelkers laten veel te jonge dieren onmiddellijk meevliegen

Jan Rodts, Vogelbescherming Vlaanderen

Als een geringde duif in een opvangcentrum wordt binnengebracht, is het niet moeilijk om de eigenaar te contacteren. Wie verwacht dat een duivenmelker snel het diertje terug gaat halen, is er aan voor de moeite.

“In meer dan 95% van de gevallen is de eigenaar van de duif niet meer geïnteresseerd in dat dier”, verduidelijkt Rodts. “Voor hen heeft een dier dat verloren vliegt bewezen dat het niet capabel is om aan wedstrijden deel te nemen op het hoogste niveau. Spijtig dat duivenliefhebberij stopt daar waar de duif niet meer presteert.”

Spijtig dat duivenliefhebberij stopt daar waar de duif niet meer presteert.

Jan Rodts, Vogelbescherming Vlaanderen

De dieren komen in opvangcentra terecht en moeten er noodgedwongen blijven. “Maar dergelijke centra zijn niet bedoeld voor deze dieren”, zegt Rodts. “Opvangcentra voor vogels en wilde dieren nemen normaal gezien alleen wilde dieren aan. Ze verzorgen, revalideren ze en laten ze  opnieuw in de natuur vrij. Dat kan niet met gedomesticeerde duiven.”

Het probleem is niet nieuw. Jan Rodts zit al bijna 30 jaar bij Vogelbescherming Vlaanderen en herinnert zich deze problematiek al al die jaren. "In die tijd werd de situatie al meermaals aangekaart, maar zonder veel succes."

Rodts hoopt dat de overkoepelende organisatie, de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond, haar leden tot de orde roept. “We hopen dat de bond haar leden verplicht om duiven op te halen, in plaats van dat die leden zeggen: draai ze in de soep, wring ze de nek om of eet ze op met worteltjes en erwtjes.”

Medewerkers krijgen vaak te horen: draai ze in de soep, wring ze de nek om of eet ze op met worteltjes en erwtjes

Jan Rodts, Vogelbescherming Vlaanderen

De Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond reageerde in het Radio 1-programma De Ochtend. "We zijn ons bewust van het probleem", zegt voorzitter Frans Hermans, "maar in principe sensibiliseren we onze leden om elke duif waar mogelijk op te halen."

Hermans verduidelijkt ook dat de bond zelf ook al heel wat actie heeft ondernomen. ""We organiseren zelf opvangcentra en er is een mogelijkheid om gevonden duiven te melden. Dat kan via de website en op basis van het ringnummer kan er rechtstreeks contact genomen worden met de eigenaar of met de bond."

In principe sensibiliseren we onze leden om elke duif waar mogelijk op te halen

Frans Hermans, voorzitter Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond

Toch zijn er volgens Hermans een aantal factoren die het ophalen van de duiven bemoeilijken. Enerzijds is er de afstand: "Duiven uit West-Vlaanderen worden soms opgevangen in Limburg." En anderzijds is er de leeftijd, van de duivenmelker dan welteverstaan: "De gemiddelde leeftijd van de duivenmelker in ons land is meer dan 70 jaar. Het is voor hen niet altijd gemakkelijk duiven op grote afstand te gaan ophalen."

De situatie werd ook al aangekaart bij de overheid. “Ook hier gebeurt er niets”, zegt Rodts. “Duivenliefhebbers zijn voor politici een electorale vijver waar uit kan gevist worden. Maatregelen tegen duivenliefhebbers zijn niet populair. Met verkiezingen in aantocht is het niet te verwachten dat er veel wordt ingegrepen.”

Beluister hier het interview met Frans Hermans in De Ochtend

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen