Kris Dewitte

"Girl" naar filmfestival Toronto

"Girl" van Lukas Dhont is geselecteerd voor het Toronto International Film Festival, dat op 6 september begint. Het debuut van Lukas Dhont wordt er vertoond in het Discovery-programma voor jong, opkomend internationaal filmtalent. Nog meer goed nieuws voor "Girl": de film is op de shortlist gezet van 49 titels die in december kans maken op de European Film Awards.

"Girl" is het verhaal van de 15-jarige ballerina Lara, die geboren werd als jongen. Na de wereldpremière in mei op het festival van Cannes viel de film van de jonge Gentenaar Lukas Dhont daar meermaals in de prijzen. Zo won Dhont de Caméra d'Or, de felbegeerde prijs voor het beste debuut. 

Het Noord-Amerikaanse publiek zal de film nu kunnen ontdekken op het belangrijke festival van Toronto, dat loopt van 6 tot 16 september. De film wordt er vertoond in het Discovery-programma. Eerder was al aangekondigd dat "Engel" van Koen Mortier en animatiefilm "Ce magnifique gâteau!" van Emma De Swaef en Marc James Roels ook in Toronto te zien zullen zijn.

Kanshebber voor European Film Awards

"Girl" werd de voorbije weken op andere internationale festivals lovend onthaald, waaronder Karlovy Vary en San Sebastián. In Palić won "Girl" de prijs voor Beste Film, in Odessa won hoofdrolspeler Victor Polster, net als in Cannes, de Prijs voor Beste Acteerprestatie.

Eerder vandaag werd ook bekendgemaakt dat "Girl" de shortlist heeft gehaald voor de European Film Awards.
Uit 49 Europese titels worden in november de nominaties gekozen,
op 15 december worden die European Film Awards uitgereikt in Sevilla.

Meest gelezen