Iran stelt eerste zelf ontwikkelde gevechtsvliegtuig voor: de Kowsar

In Iran is het nieuwe gevechtsvliegtuig Kowsar voorgesteld. Het gaat om het eerste echte gevechtsvliegtuig dat door het land ontwikkeld en gebouwd werd.

De voorstelling van het toestel komt wellicht niet toevallig op een ogenblik dat de spanningen met de Verenigde Staten in de Perzische Golf opnieuw fors opgelopen zijn. Met de Kowsar wil Iran aantonen dat het zelf gevechtsvliegtuigen kan ontwikkelen en bouwen, zonder hulp van buitenaf.

Iran is een van de grotere militaire machten in het Midden-Oosten en steunt daarbij vooral op een groot landleger, een marine en een kustwacht die sterk staan in de Perzische Golf, maar het land heeft vooral ook ballistische raketten ontwikkeld die duizenden kilometer ver kunnen reiken.

De luchtmacht was evenwel de achilleshiel van Iran. Die bestaat vooral uit verouderde Amerikaanse en Russische toestellen, waarvan de meeste dateren uit de periode van de Shah. Het gaat dan onder meer om F-5's en F-14-Tomcats van Amerikaanse makelij. Bovendien geraakt Iran door de Amerikaanse sancties erg moeilijk aan onderdelen.

Daarnaast heeft Iran ook een samenraapsel van Russische MiG-29's, enkele Franse Mirages en wat Chinese vliegtuigen in dienst. De Kowsar zelf zal het machtsevenwicht in de regio niet wijzigen, maar toont wel aan dat Iran technologisch vorderingen maakt.

Meest gelezen