Videospeler inladen...

Marokkaanse jongeren tussen 19 en 25 moeten verplicht een jaar in het leger

Alle Marokkaanse jongeren tussen de 19 en 25 jaar zullen verplicht een jaar in het leger moeten dienen. Dat meldt het Marokkaanse koninklijk paleis dat zo een beslissing uit 2006 terugdraait. De maatregel wordt genomen om de hoge werkloosheid in het land tegen te gaan.

"Vrouwelijke en mannelijke burgers tussen de 19 en 25 jaar zijn verplicht 12 maanden militaire dienstplicht uit te voeren", meldt de woordvoerder van het Marokkaanse koninklijk paleis. "De militaire dienstplicht heeft als doel het patriottisme onder jongeren te promoten, in het kader van de link tussen de rechten en plichten van het burgerschap."

Marokko schafte in 2006 de legerdienst af, maar het land heeft momenteel te kampen met een zeer hoge graad van werkloosheid onder jongeren. Dat leidde tot protesten geleid door jongeren in achtergestelde gebieden zoals het noordelijke Rifgebergte en de oostelijke stad Jerada. 

De nieuwe maatregel past bij onderwijshervormingen die het land tegelijkertijd doorvoert. Zo wordt onderwijs voorzien voor kinderen vanaf vier jaar en blijft het naar school gaan verplicht tot de leeftijd van zestien. "We kunnen niet langer aanvaarden dat ons onderwijssysteem werkt als een machine die een legioen werklozen produceert", liet koning Mohammed VI verstaan in een toespraak.

Meer dan vier op tien jongeren worden getroffen door werkloosheid in Marokko. Twee op drie jongeren verlaten vroegtijdig de schoolbanken en 75 procent van de jongeren heeft geen enkele sociale bijstand, zo meldt de Marokkaanse Economische en Sociale Raad (CESE).

Wat met jongeren die dubbele nationaliteit hebben?

Willemijn de Koning, correspondent in Marokko, zegt dat jongeren angstig en onrustig reageren. "De jongeren zijn bang dat ze nu opeens in het leger moeten. Activisten gaven al aan dat de maatregel een afstraffing is voor de onrust van de afgelopen jaren", zegt ze in "De ochtend". 

Geldt de dienstplicht ook voor Marokkanen die in België verblijven en de dubbele nationaliteit hebben? De situatie is nog onduidelijk. "Zo lang de Marokkanen in België of Nederland zijn hoeven ze nergens voor te vrezen. Maar meer details moeten daarover nog naar buiten komen", zegt de Koning.

En er is ook een manier om de dienstplicht te vermijden: "Je kan ook zeggen dat je het niet doet en dan volgt een maand gevangenisstraf en een boete van 200 euro. Dus je komt er nog redelijk gemakkelijk vanaf."

Beluister het gesprek met Willemijn de Koning in "De ochtend":

Meest gelezen