Videospeler inladen...

Meer dan een miljoen mensen zijn op de vlucht voor het water in de Indiase deelstaat Kerala

Officieel zijn er bij de overstromingen in Zuid-India nu al 410 doden gevallen en 50.000 woningen zouden zijn vernield. Er is ook steeds meer kritiek waarom de overheid blijkbaar niet voorbereid was op de watersnood.

Het gaat om de zwaarste overstromingen in het zuiden van India in meer dan een eeuw. Volgens de overheid van de staat Kerala zitten er nu meer dan een miljoen mensen in de zowat 3.000 opvangkampen. Meer dan 50.000 woningen zijn vernield en het aantal doden is nu al opgelopen tot meer dan 410.

Het gaat om de zwaarste overstromingen in het zuiden van India in meer dan een eeuw. Volgens de overheid van de staat Kerala zitten er nu meer dan een miljoen mensen in de zowat 3.000 opvangkampen. Meer dan 50.000 woningen zijn vernield en het aantal doden is nu al opgelopen tot meer dan 410.

Op de meeste plaatsen daalt het waterpeil nu opnieuw, maar de hulpverlening wordt bemoeilijkt doordat veel wegen weggespoeld zijn of nog altijd onder water staan. De hulpverlening wordt bemoeilijkt doordat veel wegen of weggespoeld zijn. De overheid vreest nu vooral dat er epidemies gaan uitbreken bij de grote groepen vluchtelingen die overal in kampen worden opgevangen.

Het Indiase leger is nu wel massaal ingezet en gebruikt helikopters om mensen uit overstroomde gebieden te evacueren. De grootste uitdaging wordt nu het voorkomen van ziekten en de wederopbouw. Die zouden miljarden dollars kunnen kosten. Veel vee en dieren zijn omgekomen en velden en plantages zijn verwoest. Kerala leeft vooral van landbouw en van toerisme.

Waarom reageerde overheid zo traag?

Intussen is er in India veel kritiek op de lokale overheid van de Zuid-Indiase deelstaat Kerala. Die zou te traag gereageerd hebben op de ramp. Zo zou te lang gewacht zijn om de honderden dammen open te zetten om het overtollige regenwater te laten weglopen. Ook zou de deelstaat erg slecht voorbereid zijn om grote rampen aan te pakken.

Nochtans is Kerala een van de meest ontwikkelde staten in India met een vrij degelijk onderwijs en gezondheidszorg, in zoverre dat er gesproken werd van een "Kerala Model" van ontwikkeling. Dat kan nu voor jaren weggevaagd zijn door de huidige ramp.

Kerala ligt in het zuidwesten van India en is een erg smalle deelstaat langs de kust van de Arabische Zee en de bergketens van de Western Ghats. Er wonen 31 miljoen mensen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen