Videospeler inladen...

Geen grote winnaars op de MTV Music Awards, wel een duidelijke boodschap aan president Trump

De uitreiking van de MTV Video Music Awards in New York heeft geen grote winnaars opgeleverd. Camila Cabello won twee van de belangrijkste awards, Childish Gambino won met drie awards de meeste prijzen. Veel artiesten woonden de uitreiking niet bij. Tijdens een van de optredens was er wel een duidelijke verwijzing naar de omstreden immigratiepolitiek van president Donald Trump.

Geen echt uitgesproken winnaars op de uitreiking van de MTV Video Music Awards in New York gisteravond. De Cubaans-Amerikaanse zangeres Camila Cabello (20), voormalig lid van de meidengroep Fifth Harmony, sleepte de belangrijkste prijzen van de avond in de wacht, die voor "Artiest van het jaar" en die voor "Video van het jaar" voor "Havana".

Rapster Cardi B (25) kwam in aanmerking voor tien awards, wat haar de titel van meeste nominaties had opgeleverd, maar verzilverde slechts twee van die nominaties, onder meer in de categorie "Beste nieuwe artiest". Childish Gambino pakte drie prijzen en was daarmee de grootste winnaar. Gambino liep de voorbije maanden in de kijker met de confronterende videoclip voor "This is America", over zwarte identiteit en politiegeweld. Hij kreeg daarvoor de award "Video met een boodschap", de andere prijzen vielen in meer technische categorieën.

"Apes**t", de veelbesproken nieuwe clip van Beyoncé en Jay-Z, gedraaid in het Louvre in Parijs, won twee van de acht nominaties. Rapper Drake en ook Bruno Mars gingen met lege handen naar huis. Childish Gambino, Beyoncé en Jay-Z, Drake en Bruno Mars woonden de uitreiking trouwens niet bij. De show werd opgeluisterd door onder anderen Ariana Grande, Nicki Minaj, Aerosmith, Shawn Mendes en Travis Scott.

"Wij zijn allemaal mensen"

De VMA's zijn een forum voor gedurfde politieke of maatschappelijke boodschappen, maar die bleven dit jaar grotendeels achterwege. Rapper Logic werd tijdens zijn optreden wel vergezeld door immigrantenkinderen en hun families. Zij droegen een t-shirt met de boodschap "Wij zijn allemaal mensen". Een duidelijke verwijzing naar de omstreden immigratiepolitiek van president Trump.

Er was ook een kort eerbetoon aan soulzangeres Aretha Franklin, die een week geleden overleden is. Madonna gaf een korte toespraak -die niet bij iedereen in de smaak viel- en er werd een video afgespeeld met enkele hoogtepunten uit Franklins carrière.

Videospeler inladen...

Winnaars in de belangrijkste categorieën

 • Video van het jaar: Camila Cabello - "Havana"
 • Artiest van het jaar: Camila Cabello
 • Song van het jaar:  Post Malone featuring 21 Savage - "Rockstar"
 • Beste nieuwe artiest:  Cardi B
 • Beste samenwerking: Jennifer Lopez featuring DJ Khaled & Cardi B - "Dinero"
 • Beste pop: "No Tears Left to Cry," Ariana Grande - "No Tears Left to Cry"
 • Beste hip hop: Nicki Minaj - "Chun-li"
 • Beste Latin: J Balvin and Willy William - "Mi Gente"
 • Beste dance: Avicii featuring Rita Ora - "Lonely Together"
 • Beste rock:  Imagine Dragons - "Whatever It Takes"
 • Video met een boodschap: Childish Gambino - "This is America"

Meest gelezen