Museumbezoeker kan nieuwsgierigheid niet bedwingen en valt in kunstwerk Anish Kapoor

In de Portugese stad Porto is een museumbezoeker in een kunstwerk van de Brits-Indiase kunstenaar Anish Kapoor getuimeld. De man moest voor verzorging naar het ziekenhuis.

Een Italiaanse man raakte vorige week gewond toen die in een kunstwerk van Anish Kapoor verdween. Het werk "Descent into limbo" is te zien op een overzichtsexpo van de Brits-Indiase kunstenaar in de "Serralves Foundation" in Porto. Het werk, een gat van 2,5 meter diep, geeft de illusie van geen enkele diepte te hebben, dankzij een speciaal gebruikt zwart pigment.

Rond het werk stonden duidelijk waarschuwingssignalen om niet op het werk te stappen. Eén museumbezoeker kon weliswaar zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. De Italiaanse zestiger stapte in het werk, en viel de te verwachten 2,5 meter naar beneden. Hij werd kort opgenomen in het ziekenhuis, maar mocht het ziekenhuis intussen al verlaten. 

Kapoor is vooral bekend voor zijn "oversized" installaties. Zijn bekendste werk is mogelijks de weerspiegelende "Bean" in Chicago (zie foto onder). In 2016 verwierf hij de exclusieve rechten voor het materiaal "Vantablack", het zwartste zwart. Objecten bedekt met Vantablack reflecteren bijna geen licht waardoor elke contour of curve zo goed als volledig verdwijnt. Het geeft de illusie dat elke diepte weg is.

Het werk "Descent into limbo" is weliswaar gemaakt vele jaren voordat Kapoor de rechten op "Vantablack" verwierf. In 1992 was het werk nog de blikvanger van de ­Documenta van Jan Hoet.

AP2008

Meest gelezen