Videospeler inladen...

Nieuwe Venezolaanse bankbiljetten tellen 5 nullen minder: "Je moest echt een berg geld hebben om een koffie te betalen"

In Venezuela zijn de prijzen enorm gestegen. Zo fel zelfs dat er bijna nergens meer met cash kon betaald worden. Gisteren werd dan ook een nieuwe munteenheid ingevoerd: de nieuwe bankbiljetten tellen zo vijf nullen minder dan de oude. In "De ochtend" vertelde de Venezolaan Orlando Verde over hoe moeilijk het dagelijkse leven in Venezuela is.

Het dagelijkse leven in Venezuela is erg ingewikkeld, vertelde Orlando Verde, een Venezolaan die in België woont, in "De ochtend". "Door de inflatie moet je echt een berg geld hebben om een koffie te drinken, waardoor heel veel mensen bijvoorbeeld overschakelen tot een ruil in plaats van betaling. Er is ook een enorme schaarste aan basisproducten, waaronder medicijnen. Maar er zijn ook problemen die nog ernstiger zijn: zo worden mensen door politieke redenen in de gevangenis gestopt. Ik ken iemand die anderhalf jaar in de gevangenis zat zonder proces en hij is uiteindelijk vrijgelaten zonder ooit een proces te hebben gehad. Het dagelijkse leven is erg onzeker voor de mensen."

Ook al was er veel kritiek op het regime, tot enkele jaren geleden werd Venezuela wel eens het voorbeeld van een succesvol links regime genoemd, met vrede en welvaart voor iedereen. "Er zijn investeringen geweest op vlak van alfabetisering, onderwijs en gezondheidszorg maar het probleem is vooral dat er weinig geïnvesteerd werd in diversifiëring van de economie. Venezuela is volledig afhankelijk gebleven van olie. Sinds 2013 is de prijs van de olie gedaald en sindsdien is het moeilijker om alle sociale projecten te betalen en sindsdien is het bergaf gegaan."

Mensen hebben de politiek opgegeven

Een tijdlang was er ook protest in de straten, maar dat lijkt intussen doodgebloed. "Mensen geloven niet meer in het electorale systeem, ze hebben de politiek opgegeven. Dat heeft te maken met de recente parlementaire verkiezingen. Daar had de oppositie de absolute meerderheid in het parlement behaald, maar kort daarna werden veel bevoegdheden van het parlement overgedragen naar andere organen van de overheid die in handen waren van de regering. Er werd ook een bovenpresidentieel orgaan ontwikkeld. Als de protesten geleid hebben tot meer macht voor de overheid, hebben de mensen dus het gevoel dat het protest tot niks leidt. Heel veel mensen geloven niet meer in de democratie en dat laat de deur open voor meer problemen en misschien zelfs geweld."

Daarnaast is er ook een enorme vluchtelingenstroom vanuit Venezuela op gang gekomen. "Als we de hele periode rekenen die al meer dan tien jaar duurt, dan gaat het om 2 miljoen mensen denk ik. Maar het is heel moeilijk om een schatting te maken want er zijn ook mensen die de grens oversteken om rijst te kopen. Maar het is wel zo dat vooral de schaarste van de medicijnen zo acuut is geworden dat er sprake is van een humanitaire crisis. Tot voor kort waren er ook geen problemen met vluchtelingen maar in de voorbije maanden zijn er veel problemen geweest. Afgelopen weekend waren er problemen in Brazilië, daarvoor waren er in Panama. Ecuador heeft ook een nieuwe voorwaarde ingevoerd voor Venezolanen, en dat is dat men een paspoort moet hebben om de grens over te steken. Tot vorige week lukte dat nog met een identiteitskaart."

Minimumloon zal met 3.000 procent stijgen, wat absurd is

Of het tij nog kan keren? "Er zijn vorige week een aantal maatregelen genomen. Er is een nieuwe munt gelanceerd en daarnaast is er ook een stijging van het minimumloon aangekondigd van meer dan drieduizend procent, wat absurd is. Niemand weet waar de huidige maatregelen naartoe leiden maar het is belangrijk om daar op zijn minst over na te denken. Tot vandaag is het protest vreedzaam gevoerd, maar het kan escaleren."

Herbeluister hier het gesprek in "De ochtend"

Meest gelezen