Videospeler inladen...

Open VLD wil burgemeesters in minstens vier centrumsteden

In de liberale pronkstad Mechelen maakte Open VLD vanmorgen haar ambities bekend voor de lokale verkiezingen van 14 oktober. "De ambitie is dubbel zo veel burgemeesters in de centrumsteden", zegt voorzitster van Open VLD Gwendolyn Rutten. Meer nog, Open VLD wil "meebesturen in meer dan de helft van alle centrumsteden."  Momenteel levert Open VLD de sjerp in twee van de dertien centrumsteden, met Bart Somers in Mechelen en Vincent Van Quickenborne in Kortrijk. Na de verkiezingen wil Open VLD er dus minstens vier. De liberalen laten hun oog vooral vallen op Gent, waar Mathias De Clercq de lijst trekt, en Oostende, waar minister Bart Tommelein een gooi naar de sjerp doet. 

Een fietstocht met de Open VLD-lijsttrekkers voor de centrumsteden. Dat stond deze morgen op het liberale programma. De lijsttrekkers van de dertien centrumsteden en de lijsttrekkers voor Vilvoorde en Brussel kwamen deze ochtend samen in het Mechelen van de liberale "sterburgemeester" Bart Somers.  Daar deed de partij haar ambities voor de lokale verkiezingen uit de doeken. Voorzitster Rutten wil naar eigen zeggen "een blauwe versnelling inzetten" na 14 oktober. Concreet wil Open VLD de burgemeester leveren in minstens vier van de dertien centrumsteden. Nu levert Open VLD twee burgemeesters in de centrumsteden, met Bart Somers in Mechelen en Vincent van Quickenborne in Kortrijk. 

Vooral in rode steden Gent en Oostende hebben de liberalen hoge verwachtingen. In Gent waagt de jonge Mathias De Clercq zijn kans. Meteen haalt De Clercq uit naar zijn tegenstanders: "Je ziet dat rood (de socialisten, red.) door Groen en PVDA te veel naar links gaat. De N-VA, dat is afbreken zonder oplossingen te bieden. Gent heeft nooit die scherpe kanten gehad. Ik sta voor het brede, progressieve centrum."

Ik wil burgemeester worden op eigen kracht. Het zal op mijn condities zijn, of niet zijn. 

Mathias De Clercq, lijsttrekker voor Open VLD in Gent

Naar eigen zeggen heeft De Clercq de hulp van N-VA niet nodig om burgemeester te worden. Nochtans had N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt hem het burgemeesterschap eerder zo goed als aangeboden. Bij een coalitie tussen N-VA, Open VLD en CD&V, mag De Clercq gerust burgemeester worden, had Van Bossuyt laten verstaan. 

Voorzitster Gwendolyn Rutten denkt ook luidop aan een sjerp voor Bart Tommelein in Oostende. SP.A gaat daar met Johan Vande Lanotte ook opnieuw voor het burgemeesterschap. Rutten denkt nog aan Mercedes Van Volcem in Brugge en Jo De Ro in Vilvoorde. "Stuk voor stuk uitgesproken burgemeesterkandidaten", zegt de voorzitster. Ook de kleinere steden en gemeenten zijn in oktober belangrijk, benadrukte Rutten tot slot. Open VLD heeft nu zeventig burgemeesters in Vlaanderen, en dat "mogen er in oktober meer zijn".

Het voorbeeld Bart Somers

Bart Somers - vorig jaar nog verkozen tot de beste burgemeester ter wereld - geldt als absoluut voorbeeld. "We zijn de enige stad waarin de kinderarmoede sinds 2001 is gedaald", roemt Somers zijn eigen beleid. Na de vergadering van dinsdagochtend mocht hij zijn collega-lijsttrekkers dan ook meenemen op een fietstocht door Mechelen, "om te zien wat allemaal mogelijk is eens een blauwe burgemeester het heft in handen neemt", zegt Rutten. 

(Lees verder onder de foto)

Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD) fietst andere kandidaat-burgemeesters rond in zijn stad.

Somers en Van Quickenborne niet onder Open VLD-vlag

Uitgerekend Van Quickenborne en Somers komen niet op onder de naam Open VLD. Somers koos voor een stadslijst met Groen, Van Quickenborne trekt met Team Burgemeester naar de kiezer. Maar dat maakt volgens Rutten geen verschil. "Ook dat is liberaal: samenwerken met mensen die mee willen met je project, alleen bereik je niets. En blauwer dan Vincent en Bart vind je ze niet, geloof ik. Niemand kan beweren dat dat geen liberalen zijn." Somers gaat akkoord. "Ik ben niet minder blauw, mijn collega's niet minder groen. Als burgemeester moet je bruggenbouwer zijn en draagvlak creëren voor samenwerking."

Meest gelezen