Philippe Close (PS): "Toestand migratie in België verdient beter dan enkele tweets"

Volgens de Brusselse burgemeester Philippe Close worden de dossiers van migranten die het grondgebied moeten verlaten op een "ongezonde manier" behandeld. Hij vindt dat bij uitzetting voorrang moet worden gegeven aan migranten die zich aan criminele activiteiten hebben bezondigd. Hij roept ook op tot sereniteit in het migratiedebat.

"Als we een migrant oppakken die de wet heeft overtreden - wat bij de transmigranten in het Maxilimliaanpark meestal niet het geval is - levert de Dienst Vreemdelingenzaken meestal alleen maar een bevel af om het grondgebied te verlaten", zegt Philippe Close in "Matin première" op de RTBF. "Dat men eerst eens werk maakt van het uitzetten van zij die een misdrijf hebben gepleegd, vóór men transmigranten viseert die toch maar op doorreis zijn."

Enkele weken geleden had staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) nog felle kritiek op Close, die zijn lokale politie niet zou laten optreden tegen de migranten en vluchtelingen in het Maximiliaanpark. Close repliceerde toen dat het probleem op federaal niveau moet worden aangepakt.

Vandaag is hij iets behoedzamer. "Ik zeg helemaal niet dat de fout op een ander niveau zit. Ik neem in elk geval mijn verantwoordelijkheid. Anderzijds denk ik dat de toestand van de migratie in België en Europa beter verdient dan enkele tweets van 140 tekens."

Close roept op tot sereniteit in het migratiedebat. "Het Maximiliaanpark, dat is 400 migranten. Dat zijn er geen duizenden, zoals aan de Porte de la Chapelle in Parijs."

Meest gelezen