Videospeler inladen...

Reddingsschip legt aan in Italië, maar opvarenden mogen niet uitstappen

Na verschillende dagen ronddobberen in de Middellandse Zee is een schip van de Italiaanse kustwacht met 177 op zee geredde personen mogen aanmeren in Catania, op het eiland Sicilië. Maar de opvarenden mogen het schip niet verlaten.

De Italiaanse minister van Verkeer Danilo Toninelli van de populistische Vijfsterrenbeweging gaf het schip maandag toelating om aan te meren in de haven van Catania. Maar minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini van de rechts-populistische Lega wil de mensen niet aan wal laten gaan, zolang hij "geen antwoord van Europa" heeft gekregen, zeggen bronnen binnen het ministerie volgens het Italiaanse persagentschap Ansa.

Zondag had Salvini ermee gedreigd het schip naar een Libische haven te sturen als de Europese Unie zijn land niet concreet gaat helpen bij de opvang van bootvluchtelingen die op de Middellandse Zee gered zijn. Een woordvoerster van de Commissie zei in een reactie dat ze contact zou opnemen met de lidstaten.

Niet onbelangrijk is dat het hier gaat om de Diciotti, een schip van de Italiaanse kustwacht dat bootvluchtelingen aan boord heeft die zijn gered door Frontex, het Europese agentschap voor grens- en kustbewaking.

De nieuwe populistische regering in Italië weigert al sinds haar aantreden om nog reddingsschepen van hulporganisaties toe te laten in Italiaanse havens. Maar ook dit schip van de Italiaanse kustwacht moest dagenlang ronddobberen in de buurt van het eiland Lampedusa voor het mocht aanmeren. En nu mogen de geredde mensen op het schip dus ook niet van boord.

Meest gelezen