Videospeler inladen...

Russische hackers viseren Republikeinse organisaties, zegt Microsoft

Volgens softwarebedrijf Microsoft hebben Russische hackers valse websites aangemaakt voor twee Amerikaanse conservatieve denktanks. De politieke organisaties hebben banden met de Republikeinse partij, maar zijn wel kritisch voor het beleid van president Trump ten aanzien van Rusland. Het doel van de hacking is onduidelijk, maar begin november zijn er in de VS tussentijdse parlementsverkiezingen.

Microsoft heeft bewijzen dat hackers die gelinkt zijn aan de Russische overheid de voorbije weken valse websites hebben aangemaakt voor het Hudson Institute en het International Republican Institute. De websites zien er precies zo uit als de originele, maar hebben als doel om gegevens te stelen van de gebruikers die ze bezoeken. Microsoft ontdekte ook drie valse websites voor de Amerikaanse Senaat.

Republikeinse denktanks

De twee organisaties hebben banden met de Republikeinse partij, maar zijn bijzonder kritisch voor Rusland en voor de omgang van president Trump met de Russische president Poetin. De raad van bestuur van het International Republican Institute bestaat uit verschillende Republikeinse Senatoren, zoals John McCain en Mitt Romney. Ook de vroegere Nationale Veiligheidsadviseur van president Trump, Generaal H.R. McMaster, zetelt in de raad van bestuur.

De hackers zouden dezelfde zijn die ook in 2016 de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben proberen te beïnvloeden. Fancy Bear, een afdeling van de Russische militaire inlichtingendienst, zou toen ondermeer de Democratische Partij en het campagneteam van Hillary Clinton gehackt hebben. Volgens de Amerikaanse veiligheidsdiensten probeerde Rusland zo de Democratische kandidate te beschadigen, en Trump de verkiezingen te laten winnen.

Maar deze poging tot politieke beïnvloeding was gericht op Republikeinse organisaties. Volgens Brad Smith, de baas van Microsoft, gaat dit niet over partijpolitiek, maar is het een meer fundamentele poging om de democratie te ondermijnen. Ook in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen probeerden Russische hackers beide kanten van het politieke spectrum te bespelen.

Tussentijdse verkiezingen

Microsoft zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat de hackers erin geslaagd zijn om gebruikers op de valse links te laten klikken. Wat het precieze doel was van de valse websites is niet duidelijk. Maar begin november zijn er in de VS tussentijdse parlementsverkiezingen. In de aanloop ernaartoe ziet Microsoft een grote toename in cyberaanvallen.

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Videospeler inladen...

Meest gelezen