Servisch gezin dat opgesloten zit in Steenokkerzeel mag worden gerepatrieerd 

De Servische vrouw die op dit moment met haar vier kinderen opgesloten zit in het gesloten terugkeercentrum in Steenokkerzeel, mag worden gerepatrieerd. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op Twitter. Rond de opsluiting van een gezin was veel protest. "Een kind sluit je niet op, punt", klonk het bij Amnesty International.

Het opsluiten van kinderen deed afgelopen dagen veel stof opwaaien. Staatssecretaris Francken zegt dat hij geen andere keuze heeft bij uitgeprocedeerde asielzoekers die weigeren vrijwillig terug te keren. Maar verschillende organisaties hebben daar zwaar tegen geprotesteerd. "Dit is geen maatregel die ik voor mijn plezier neem", was de repliek van Francken.

In het gesloten terugkeercentrum van Steenokkerzeel is een speciale "family unit" ingericht voor gezinnen met kinderen. De Servische vrouw met vier kinderen was het eerste gezin dat hierin opgesloten werd. Het gezin was eerder naar een open terugkeerhuis gebracht, maar was daaruit gevlucht.

Volgens Francken heeft de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen het beroep van het gezin tegen een repatriëring verworpen, en kan het gezin dus worden terug gebracht naar Servië.

De juridische procedure is echter nog niet helemaal afgelopen, maar volgens Francken is de uitspraak -na een positief advies van de Raad van State- een tweede juridisch oordeel in Francken zijn voordeel.

Meest gelezen