Total, maar ook andere bedrijven trekken zich terug uit Iran uit vrees voor Amerikaanse sancties

De Franse energiegigant Total past voor de exploitatie van een groot aardgasveld in Iran. Net zoals andere bedrijven vreest Total voor Amerikaanse sancties als het zou blijven zaken doen met Iran.

Na het nucleair akkoord dat Iran in 2015 met de internationale gemeenschap getekend had, had Total een contract van ruim een miljard euro in de wacht gesleept. Total zou een belang van 50% krijgen in een nieuwe fase van South Pars, het grootste aardgasveld ter wereld dat gedeeld wordt tussen Iran en de Arabische Golfstaat Qatar.

Total trekt zich nu echter terug uit die deal. Volgens Iran zal het belang van Total worden overgenomen door de Chinese groep CNPC, die nu tekent voor 80% van het contract. De overige 20% is van de Iraanse maatschappij Petropars.

De Franse groep kiest zo eieren voor zijn geld. De Verenigde Staten leggen niet enkel sancties op aan Iran en Iraanse bedrijven, maar ook aan bedrijven uit derde landen die blijven zaken doen met Teheran. Total is erg kwetsbaar voor de VS, want het grootste deel van zijn financiering gebeurt via Amerikaanse banken.

Watervrees jaagt bedrijven weg

Total is niet het eerste grote concern dat wegrent uit Iran. Kort na het afsluiten van het kernakkoord in 2015 stroomden veel bedrijven naar de veelbelovende Iraanse markt. De nieuwe VS-politiek onder president Donald Trump gooit daar echter koud water over.

Eerder had bijvoorbeeld de Deense rederij Möller-Maersk aangekondigd dat ze geen Iraanse olie meer zou verschepen. Dat kan tellen, want Maersk is een van de grootste scheepvaartbedrijven ter wereld. Ook de Franse autogroep PSA (Peugeot-Citroën) -die vorig jaar 445.000 auto's verkocht in Iran- zet samenwerking met Iraanse bedrijven zoals Khodro en SAIPA stop.

Dat geldt overigens ook voor Amerikaanse bedrijven. Zo had Boeing nochtans een deal van 20 miljard dollar voor vliegtuigen aan Iran Air en Aseman Airlines, maar zal het die toestellen niet leveren. General Electric, Honeywell en Dover Corp. -actief in infrastructuur en materiaal voor de olie- en gasindustrie- doen hetzelfde.

Andere grote bedrijven die het in Iran voor bekeken houden, zijn de Duitse groep Siemens, Lukoil uit Rusland en het Indiase concern Reliance. Dat laatste is eigenaar van de grootste olieraffinaderij ter wereld, maar zal binnenkort geen Iraanse ruwe olie meer verwerken.

Meest gelezen