Ultralagekosten­maatschappij gaat vliegen van Brussel naar New York, Boston en Washington

Lagekostenmaatschappij Primera Air zal vanaf Brussels Airport vluchten opstarten naar New York, Washington en Boston in de Verenigde staten. Het is de eerste keer dat er rechtstreekse lowcost-langeafstandsvluchten worden aangeboden vanuit Brussel. "Dit zal concurrentie zijn voor Brussels Airlines", zegt luchtvaartspecialist Luk De Wilde.

Primera Air vliegt vandaag al tussen de VS en Parijs en Londen. Brussel zal vanaf juni 2019 aan het netwerk worden toegevoegd. De maatschappij zegt tickets te verkopen vanaf 149 euro enkele reis. "Maar dat is het basisbedrag", aldus De Wilde. Zelfs voor handbagage moet je bijbetalen, eten en drinken is niet inbegrepen en de beenruimte is even groot als bij Ryanair. "Dat is toch uitzonderlijk weinig voor een langeafstandsvlucht."

Brussels Airlines vliegt ook naar New York en Washington, Primera Air gaat dus rechtstreeks de concurrentie aan met de grootste Belgische speler. "Boston stond ook al lang op het verlanglijstje van Brussels Airlines", aldus De wilde. "Ook United Airlines en Delta vliegen tussen Brussel en New York. Het zal dus erg druk worden op de trans-Atlantische routes."

Lagekostenmaatschappijen voor langeafstandsvluchten schieten als paddenstoelen uit de grond, maar voorlopig lieten die Brussel altijd links liggen. Enkel WOW Air biedt lowcost-vluchten aan naar Noord-Amerika, maar dan wel met een tussenstop in IJsland.

De vluchten zullen uitgevoerd worden met een Boeing 737 Max 9. Dat type vliegtuig wordt klassiek vooral voor korte afstanden gebruikt, maar de nieuwste versie, Max 9, is in staat om langeafstandsvluchten uit te voeren.

Meest gelezen