Voornaam wijzigen is voortaan gratis in Aarschot

Inwoners van Aarschot kunnen voortaan gratis hun voornaam laten wijzigen. De stad wil haar inwoners niet op extra kosten jagen.

Normaal gezien moest je 490 euro betalen bij de Federale Overheidsdienst Justitie als je je naam wou veranderen, maar sinds 1 augustus staan steden en gemeenten zelf in voor voornaamswijzigingen. Het zijn ook de gemeenten zelf die beslissen hoeveel ze aanrekenen voor de wijziging. Het stadsbestuur van Aarschot heeft besloten om het wijzigen van de voornaam gratis te maken.

Het stadsbestuur van Aarschot kiest ervoor om geen kosten aan te rekenen. Dat is volgens schepen Steven Omblets een bewuste keuze: "Er zijn sowieso al kosten verbonden aan het veranderen van je naam als je je rijbewijs en identiteitskaart moet laten veranderen of nieuw moet laten aanmaken. Die kost is er altijd."

Aanvraag indienen 

Om een voornaam te wijzigen kan je een aanvraag indienen bij de stad. Hiervoor moet een kopie van de geboorteakte en een uittreksel uit het strafregister worden ingediend. De stad heeft na de aanvraag drie maanden de tijd om deze te onderzoeken. Daarna wordt de voornaam definitief gewijzigd.

Meest gelezen