Videospeler inladen...

Vluchtmisdrijven zijn mentaliteitsprobleem: "Meer aandacht voor sociale opvoeding op school"

België maakt een slechte beurt wanneer het gaat over verkeersongevallen met vluchtmisdrijf. Volgens Ludo Kluppels van VIAS Institute heeft de Belg een verkeerde mentaliteit, en zijn er dus specifieke maatregelen nodig, zo zei hij in "Terzake". Hij denkt aan een beter sociale opvoeding, zowel op school als thuis.

De statistieken voor ongevallen met vluchtmisdrijf zien er niet goed uit in België: gemiddeld zou het om de twee uur gebeuren. Bovendien maakt België een slechtere beurt dan de buurlanden - al is vergelijken soms moeilijk.

Hoe dan ook, de recente nieuwsberichten liegen niet: België heeft een lichte stijging in het aantal gevallen tegenover vorig jaar, "een tendens waar we echt bang van zijn", zegt Ludo Kluppels van VIAS, het vroegere BIVV (Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid). Dat de gemiddelde Belg slechter scoort, heeft ermee te maken dat we hier slordiger met de wetgeving omspringen, zeker in het verkeer, en dat er meer onder invloed wordt gereden, menen experts.

We zouden op school meer aandacht kunnen hebben voor dingen als "hoe neem ik verantwoordelijkheid" of "hoe sta ik in het leven"

De maximumgevangenisstraffen zijn begin dit jaar opgetrokken, maar naast het repressieve is er meer nodig. Het heeft immers te maken met een verkeerde mentaliteit. En daar moeten we dan ook op inzetten, zegt Kluppels. Preventie, met andere woorden. In het gezin, maar evengoed op school, zegt Kluppels. 

"We zijn blij dat de maximumstraffen verhoogd zijn, want dat heeft een enorme signaalfunctie. Wij pikken het als maatschappij niet dat je niet je verantwoordelijkheid neemt. Maar daarnaast moeten we om het te voorkomen ook denken aan opvoeding en educatie. Er kan in middelbare en lagere scholen meer aandacht komen voor dingen als "hoe neem ik mijn verantwoordelijk als ik iets fout heb gedaan", en "hoe sta ik in de wereld, als ik bijvoorbeeld een bal door het raam heb geschoten" aldus Kluppels. Het is niet eenvoudig om zoiets zomaar te veranderen, daar zal tijd voor nodig zijn, waarschuwt Kluppels. 

Videospeler inladen...

Wat gaat er door het hoofd van een automobilist die iemand aanrijdt?

Zo'n wijziging in het hoofd van de mensen is belangrijk, zegt ook politierechter Kathleen Stinckens: "Repressie is belangrijk, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand die vluchtmisdrijf pleegt, op dat moment gaat nadenken over welke straf hij riskeert. Al zou hij of zij dat beter doen, want rijden onder invloed wordt minder zwaar gestraft - als men niet in staat van herhaling is - dan wanneer men vluchtmisdrijf pleegt." 

Bekijk hier het volledige studiogesprek uit Terzake

Videospeler inladen...

Meest gelezen