440 masten verdwijnen in regio Diksmuide

De streek van Diksmuide zal er de komende jaren serieus anders uitzien. Er verdwijnen 440 masten van de bovengrondse elektrische luchtleidingen. Dat zijn dus de leidingen waarlangs netbeheerder Infrax West de stroom vervoert. In Diksmuide, Gistel, Hooglede, Middelkerke en Oudenburg gaan ze die leidingen nu onder de grond aanleggen. De werken zullen twee jaar duren.

Het zijn echt wel enorme werken, want in Diksmuide alleen al moeten ze 44 kilometer aan bovengrondse elektriciteitsleidingen vervangen. 

Waarom ondergronds?

De leidingen verdwijnen in de grond omdat veel mensen die masten in de velden lelijk vinden. Ze zijn ook moeilijk te onderhouden. En elk jaar zijn er meer dan 15 storingen op die bovengrondse netten. Door blikseminslagen bijvoorbeeld. De landbouwers zullen ook blij zijn, want die palen staan vaak in de weg in hun akkers. Lies Laridon, burgemeester van Diksmuide en voorzitter van Infrax West: "Er zal minder uitval zijn, minder kans op verlies van elektriciteit en storingen. De landbouwers zullen ook blij zijn dat er minder pylonen in de velden zullen staan. Zo kunnen zij efficiënter hun bedrijven runnen." 

De werken in Diksmuide zullen meer dan 6 miljoen euro kosten. Binnen twee jaar moeten alle leidingen ondergronds liggen. Ook de vissers zullen daar trouwens blij om zijn. Want die bovengrondse elektrische draden zijn voor hen héél gevaarlijk als ze hun hengels uitgooien. Aan 150.000 volt, daar wil je niet aanhangen.

Meest gelezen