“Marginaalste festival van het land” neemt maatregelen tegen seksuele intimidatie

Kortrijk krijgt komende zaterdag weer duizenden feestvierders over de vloer, voor het “zotste festival van Vlaanderen”: Kamping Kitsch. Het festival kreeg vorig jaar een nare nasmaak toen een meisje nadien meldde dat ze seksueel was lastiggevallen. Om dat dit jaar te voorkomen, neemt de festivalorganisatie een aantal ingrijpende maatregelen: er komt een meldpunt voor seksuele intimidatie, fors meer security en een camerasysteem om het publiek goed in de gaten te houden.

Wie eens stevig uit de bol wil gaan, kan komend weekend weer naar Kamping Kitsch trekken. Wie niet verkleed is, komt er niet in. Maar wie zijn handen niet thuis kan houden, is er niet welkom. Dat signaal wil de organisatie geven door een aantal opvallende maatregelen tegen seksuele intimidatie.

“Vorig jaar werden we geconfronteerd met een incident. Het spijtige is dat we pas na drie dagen op de hoogte waren”, vertelt persverantwoordelijke Tom Neys in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”.

Meldpunt, security en camera’s

Vorig jaar was er namelijk een meisje lastiggevallen tijdens Kamping Kitsch, maar dat meldde ze pas drie dagen na het festival. Het meisje kwam zo laat met haar verhaal naar buiten omdat ze het gevoel had dat ze er nergens mee terecht kon. “Als organisatie waren uiteraard geschrokken”, zegt Tom Neys. 

“Omdat we absoluut de veiligheid van onze bezoekers willen garanderen, zijn we gaan nadenken over een aantal maatregelen om seksuele intimidatie aan te pakken. Eentje daarvan is een meldpunt voor seksuele intimidatie op het festivalterrein. Dat meldpunt staat op zijn beurt in contact met de politie, de ehbo-post en ons commandocentrum.”

Door dat meldpunt in te schakelen, wil Kamping Kitsch kort op de bal spelen en snel kunnen reageren. Hierom zet de organisatie dit jaar ook dubbel zoveel securitymensen en politieagenten in als vorig jaar. Bovendien is er ook een heel cameranetwerk geïnstalleerd. De beelden die daarmee gemaakt worden, kunnen dan snel gecheckt worden bij onregelmatigheden. “Dat is niet gebruikelijk bij festivals met minder dan 40.000 bezoekers. Maar omdat we absoluut ervoor willen zorgen dat iedereen zich comfortabel voelt.” 

Uitbundige sfeer

Ondanks het voorval van vorig jaar, heeft de organisatie er niet aan gedacht ermee te stoppen. Integendeel: “Kamping Kitsch  is een uniek concept, het zotste festival van Vlaanderen, waarop je één dag niet jezelf moet zijn en helemaal uit de bol kan gaan. Maar ons publiek loopt er heel uitbundig zijn en dat geeft een heel uitbundige sfeer. Dat valt harder op dan bij andere festivals, maar uit gesprekken met andere festivals blijkt niet dat er bij ons meer seksuele intimidatie is.”

“We zijn dit jaar gegroeid van 13.000 naar 20.000 bezoekers en hebben een heel aantal nieuwe dingen te bieden. Het is duidelijk dat we een goed concept hebben waarvoor de bezoekers blijven terugkomen”, besluit de woordvoerder van de organisatie.

 

Meest gelezen