Geen IS-strijders, maar schapen op het podium bij NTGent

De repetities voor het veelbesproken theaterstuk "Lam Gods" van NTGent zijn gestart. In het voorjaar was er veel te doen over het theaterstuk, omdat ze eraan dachten om Syriëstrijders te laten meespelen. Die komen er niet, verzekert artistiek leider Milo Rau.

Moderne kruisvaarders

De audities voor de verschillende rollen zijn afgerond. NTGent was op zoek naar figuren die te zien zijn in het beroemde kunstwerk van de gebroeders Van Eyck. Onder meer Adam en Eva, de rechtvaardige rechters, maar ook kruisvaarders. Daar wilden ze bij het Gentse stadstheater een moderne invulling aan geven.

"We hebben enkele moderne kruisvaarders gevonden", vertelt Milo Rau aan Radio 2 Oost-Vlaanderen, "maar ik wil nog niet te veel vertellen. Er moet ook nog wat mysterie zijn als je naar de voorstelling komt kijken. We hebben met verschillende mensen gesproken, van alle religies. Zo zijn er katholieken bij, mormonen, maar ook moslims. Toch zullen er geen IS-strijders in het stuk te zien zijn."

Het repetitieproces is nog maar net gestart. Acteur Frank Focketeyn loopt er nog een beetje onwennig bij. "We hebben net de tekst gekregen, mijn rol moet ik nog ontdekken", vertelt Focketeyn, "we hebben nog zes weken om alles in orde te krijgen."

 

Koen Everaert

Schaap scheren op scène

Elke voorstelling doet NTGent een beroep op schaapherder Koen Everaert uit Zaffelare. Tijdens een scène scheert hij een schaap, symbool voor het Lam Gods. Koen is niet aan zijn proefstuk toe. "Ik heb al vaker voor televisie of theater gewerkt. Ik neem telkens vier schapen mee, want een schaap is een kuddedier. Enkel zo kan ik ze rustig houden."

Actrice Chris Thys assisteert Koen op scène. "Ik ben wat bang, eerst wou de regisseur dat ik de poten van het schaap vasthield, maar een schaap is onvoorspelbaar. Nu veeg ik de geschoren wol opzij voor Koen, dat is veiliger."

"Lam Gods" gaat in première tijdens het openingsweekend van NTGent op 28 september.

kasto80

Meest gelezen