Herkenrodekazerne in Hasselt wordt woonwijk

In Hasselt wordt de voormalige Herkenrodekazerne in de Maastrichterstraat omgebouwd tot een nieuwe woonwijk. Een privé-investeerder gaat er zo'n 140 appartementen bouwen en een tuin aanleggen.

De Herkenrodekazerne staat al een hele tijd leeg, maar daar komt binnenkort verandering in. "We gaan er 141 appartementen bouwen, zowel kleine als grote, rondom een tuin", zegt projectontwikkelaar Michel Verhoeven. "De tuin zal voor iedereen toegankelijk zijn, we leggen daarvoor enkele doorgangen en een steeg aan."

In het midden van het terrein komt een opvallend gebouw met glazen gevels, daar zal een wintertuin in ondergebracht worden. En in het gedeelte van de kazerne dat beschermd is als monument, gaat de Universiteit Hasselt een nieuw rectoraat bouwen en krijgt het Instituut voor Mobiliteit een nieuwe stek.

Vandalisme voorkomen

De eerste appartementen in de Herkenrodekazerne zullen in 2021 klaar zijn. Maar om te voorkomen dat de leegstaande gebouwen nog vandalen aantrekken, zullen kunstenaars er zich enkele jaren kunnen vestigen. "Er zijn al enkele probleempjes geweest met vandalisme, zo hebben we al enkele brandjes gehad", zegt Verhoeven. "Daarom zullen we de voormalige paardenstallen twee à drie jaar verhuren aan kunstenaars en muzikanten. Die kunnen er dan iets goedkoops huren zodat ze daar hun ding kunnen doen."

Meest gelezen