Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Hongarije geeft asielzoekers aan de Servische grens geen voedsel meer

Sinds begin deze maand krijgen afgewezen asielzoekers aan de Hongaars-Servische grens geen voedsel of drinkwater meer. Mensenrechtenorganisaties willen de Hongaarse overheid voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dagen.

Het gaat om enkele Afghaanse gezinnen met kinderen en enkele Syrische broers in een transitkamp aan de grens tussen Servië en Hongarije. Dat laatste land wil hen geen asiel verlenen omdat ze willen binnenkomen via een derde "veilig land" en daarmee wordt Servië bedoeld.

Sinds begin deze maand zouden ten minste die Afghanen en Syriërs daar geen voedsel of drinkwater meer krijgen van de Hongaarse regering. Een Hongaarse priester die dat voor eigen rekening wou doen, werd niet toegelaten.

Een Afghaanse vrouw vertelde onze correspondent in Hongarije Stefan Bos dat ze zelfs geen water meer krijgt en moet drinken uit het toilet of uit de douche. Volgens een Afghaanse man zouden alle meerderjarigen al dagenlang geen voedsel meer krijgen. Zogende moeders en kinderen zouden dat nog wel krijgen, maar mogen dat niet delen met andere mensen.

Hongaarse mensenrechtenorganisaties en Human Rights Watch hebben de zaak aangekaart bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg en sinds kort zouden de mensen in kwestie opnieuw voedsel krijgen. Toch vrezen de ngo's dat er wellicht veel mensen in gelijkaardige situaties zitten zonder voedsel of water.

En kan dat zo maar? Neen.

Hongarije zegt dat de eigen wetgeving het land niet verplicht om eten te geven aan de asielzoekers, maar volgens Europese en internationale mensenrechtenverdragen -die Boedapest mee ondertekend heeft- moet dat wel. De rechts-populistische regering van premier Viktor Orban lapt echter steeds meer van die verplichtingen aan haar laars, ook al wordt ze daarvoor op de vingers getikt door Europa.

Zo kunnen mensen die asiel aanvragen, voortaan enkel nog terecht in twee transitcentra aan de grens. Zo goed als alle aanvragen worden afgewezen en er zijn bijna geen mogelijkheden voor beroep.

Meest gelezen