Videospeler inladen...

Leterme: "Ik heb strengere regels ingevoerd. Niet iedereen vindt dat leuk"

Yves Leterme ontkent de beschuldigingen dat hij te autoritair aan het roer zou staan van de internationale organisatie Idea. "Ik heb strengere regels ingevoerd, niet iedereen vindt dat leuk", zegt Leterme in Terzake. In een rapport van auditbureau KPMG, waarin 30 (ex-)medewerkers aan het woord komen, staat dat Leterme zich schuldig zou maken aan pestgedrag.

Oud premier Yves Leterme staat aan het roer van de internationale organisatie Idea. Hij werkt vanuit Zweden voor de organisatie die helpt om prille democratieën te ondersteunen. Maar niet iedereen is tevreden over de manier waarop Leterme het roer in handen heeft.

Leterme ontkent alle beschuldigingen. "Ik heb een gecentraliseerde aanpak ingevoerd", aldus Leterme. "We hebben vijftien kantoren wereldwijd. Ik heb er voor gezorgd dat er meer controle is op aanbestedingen. Mensen die vroeger zomaar een reisje konden boeken met geld van de organisatie, hebben daar nu toestemming voor nodig. Ik kan begrijpen dat niet iedereen dat leuk vindt."

"Ook contracten worden niet meer zomaar verlengd. Als iemand niet goed presteert, krijgt hij geen nieuw contract. Als die ontslagen medewerkers achteraf zeggen dat ze onheus behandeld zijn, is dat niet verwonderlijk."

Leterme betaalt belastingen met belastinggeld

Eerder was er al commotie rond Leterme nadat bleek dat de belastingen die Leterme betaalde, aan hem werden terugbetaald door Idea. Leterme zelf ziet daar geen graten in. "Ik had met de organisatie afspraken gemaakt over mijn nettoloon. Het bedrag dat we onderhandeld hadden moet gerespecteerd worden." 

Het gaat om 40.000 euro belastinggeld dat Leterme op die manier gerecupereerd heeft.

Meest gelezen