Meer dan 5.000 eigenaars van zonnepanelen lopen groenestroomcertificaten mis

5.383 eigenaars van zonnepanelen die recht hebben op groenestroomcertificaten vragen die niet aan en krijgen dus geen geld voor de stroom die ze produceren. Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen) wil dat het recht op groenestroomcertificaten automatisch wordt toegekend. 

Mensen die voor 14 juni 2015 zonnepanelen hebben aangelegd, hebben recht op groenestroomcertificaten waarmee ze een vergoeding kunnen krijgen voor de stroom die ze produceren. Hoewel ze die certificaten nog altijd kunnen aanvragen, hebben 5.383 mensen dat nog altijd niet gedaan. Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen) die het cijfer heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD), vindt dat de procedure om de groenestroomcertificaten te krijgen, moet veranderen.

Sinds 2 jaar moeten mensen zich opnieuw laten registreren bij hun distributienetbeheerder. Waarom kan dat niet automatisch?

Johan Danen, Vlaams Parlementslid Groen

"Mensen die voor 14 juni 2015 zonnepanelen hebben laten leggen, zijn geregistreerd bij de VREG (de Vlaamse energieregulator - red.)", legt Danen uit. "Maar sinds 2 jaar moeten zij zich opnieuw laten registeren bij hun distributienetbeheerder. Heel wat mensen hebben dat niet gedaan. Waarom weten we niet. Maar ik vraag me af waarom die herregistratie niet automatisch gebeurt, want de gegevens van die mensen zijn bekend."    

Danen wil ook dat de distributienetbeheeders Eandis en Infrax hun klanten die zich niet hebben laten registreren zelf contacteert, om hen te wijzen op hun rechten. Hij verwacht van minister Tommelein dat hij de distributienetbeheerders daartoe aanzet.  

Meest gelezen