Oppositie snoeihard voor staatssecretaris Francken: "Hij boekt geen resultaten"

"Theo Francken boekt geen resultaten, Francken faalt, Theo Francken gooit alles op één hoop": Groen, Vlaams Belang en SP.A laten geen spaander heel van het beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Aanleiding is de problematiek van de transmigranten, die wel onoplosbaar lijkt.

Transmigranten in het Maximiliaanpark, transmigranten aan de snelwegparkings, transmigranten in Zeebrugge: de problematiek staat weer hoog op de politieke agenda. Een kleine twee weken geleden haalde Francken nog uit naar de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS), wiens lokale politie te weinig zou doen. ""Dan is er maar één oplossing: we gaan ze opsluiten en terugsturen naar hun land van herkomst, hoe moeilijk het ook is", zei hij in "Terzake". 

Gisteren klonk het enigszins anders in de krant Het Laatste Nieuws. In veel Vlaamse politiezones blijkt het actief opsporen van transmigranten geen prioriteit. "Dweilen met de kraan open", omdat opgepakte migranten weer worden vrijgelaten. "Ik kan die mensen toch niet opsluiten aan 200 euro per dag als ik ze niet buiten krijg?", aldus Francken.

"De aanpak van Francken is totaal verkeerd", vindt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. "Hij volgt de logische keten van aanpakken niet en laat transmigranten agressief aanpakken door er meteen de politie op af te sturen. Je moet die mensen niet beschouwen als opgejaagd wild, maar hen net informeren over rechten en plichten."

Wij pleiten voor een terugkeer naar de redelijkheid en het gezond verstand. Stop het opbod en werk aan oplossingen

Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen)

De Vriendt noemt het beleid van Francken contraproductief. "Theo Francken boekt geen resultaten. Wij pleiten voor een terugkeer naar de redelijkheid en het gezond verstand. Stop het opbod en werk aan oplossingen."

Hoe moet die oplossing eruitzien? "Benader die mensen met juridische teams, met mensen van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en creëer een veilige omgeving voor hen. Zó ga je met mensen om." Open grenzen is voor De Vriendt geen optie: "Je moet hen duidelijk zien te maken dat ze hier geen perspectief hebben als ze geen asiel aanvragen en hen de mogelijkheden voor een vrijwillige terugkeer uitleggen."

#opkuisen, dat wel, maar zijn bezem is in de kast blijven staan

Partijvoorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang)

"Het terugkeerbeleid van Theo Francken is zeer triest", zegt Vlaams-Belangvoorzitter Tom Van Grieken. "Onder Theo Francken wordt amper 16,3 procent van de uitgewezen illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers effectief uit het land gezet. Dat betekent dat 83,7 procent gewoon kan blijven."

"Francken faalt", vindt Van Grieken. "Straffe tweets, maar slappe daden. #Opkuisen, dat wel, maar zijn bezem is in de kast blijven staan." Volgens de VB-voorzitter is de spreidstand tussen de verklaringen en de daden van Francken deze week pijnlijk duidelijk geworden. Hij pleit voor 2.000 extra opvangplaatsen in gesloten centra en voor het actief opsporen van illegalen.

Men houdt een probleem warm omdat men er politiek groter van wordt

Kamerlid Monica De Coninck (SP.A)

"Een streng beleid kán, als men maar voor échte vluchtelingen al het mogelijke doet en hen niet als het vuil van de straat behandelt", vindt SP.A-Kamerlid Monica De Coninck. Ze vindt dat Francken alles op één hoop gooit: "Vluchtelingen, migranten, criminelen, ... Men houdt een probleem warm omdat men er politiek groter van wordt."

Voor de problematiek van de transmigranten kijkt De Coninck naar het Verenigd Koninkrijk, "dat wil dat wij transmigranten tegenhouden". "Het is erg moeilijk om die transmigranten juiste informatie te geven omdat zij alleen maar op de smokkelaars vertrouwen. Daarom moet Theo Francken op een Europese Raad een gemeenschappelijk initiatief uitbouwen."

De Coninck klaagt aan dat er in het algemeen niets gebeurt om migranten te integreren. "Investeer toch in vluchtelingen. Onze arbeidsmarkt kan er alleen maar wel bij varen. Kijk maar naar de huidige tekorten daar ." 

Meest gelezen