Video player inladen...

Servisch gezin kan niet gerepatrieerd worden omdat kind van 6 asiel aanvraagt: "Europees asielbeleid totale waanzin"

De Servische vrouw die samen met vier kinderen zit opgesloten in het terugkeercentrum van Steenokkerzeel, zal voorlopig niet worden gerepatrieerd. Dat heeft VRT NWS uit goede bron vernomen. Normaal gezien zouden ze morgen teruggestuurd worden naar Servië, maar die repatriëring werd geannuleerd. Een van de kinderen van de vrouw heeft asiel aangevraagd. "Het europees asielrecht is totale waanzin", reageert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Voor het eerst in lange tijd zijn er in ons land opnieuw kinderen opgesloten in een gesloten terugkeercentrum voor illegalen. De Servische vrouw en vier kinderen weigeren vrijwillig te vertrekken. Eerder werden ze al eens naar een open terugkeerhuis gebracht, maar daaruit zijn ze toen ontsnapt.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zegt geen andere keuze te hebben dan dit gezin op te sluiten. Daarvoor is er een speciale woonunit in het gesloten centrum van Steenokkerzeel. 

Geannuleerd

Gisteren liet Francken weten dat de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen het beroep van het gezin tegen een repatriëring heeft verworpen, en dat het gezin dus kan worden teruggebracht naar Servië.

Die repatriëring stond gepland voor morgen, maar is ondertussen geannuleerd. Dat heeft VRT NWS uit goede bron vernomen. Dienst Vreemdelingenzaken heeft de repatriëring geannuleerd. Op het officiële document staat te lezen: "Asiel, eerste verzoek om internationale bescherming." Eén kind van het gezin heeft asiel aangevraagd, een kind van zes jaar oud.

Het gezin mag maximaal één maand in Steenokkerzeel blijven. Als de repatriëring daarna niet heeft kunnen plaatsvinden, moeten de vrouw en haar kinderen worden vrijgelaten. Ondertussen verblijft het gezin al een week in Steenokkerzeel.

Het asielrecht wordt hier misbruikt. Deze mensen worden opgestookt door advocaten.

Theo Francken, N-VA

Volgens staatssecretaris Francken is het duidelijk: "het gezin probeert tijd te rekken", zegt hij in een reactie aan VRT NWS. "Het Europees recht voorziet dat een minderjarige asiel kan aanvragen. De bedoeling daarvan is dat iemand van 17 asiel kan vragen als z'n ouders dat niet willen. Maar hoe kan een kind van zes nu asiel aanvragen?"

Volgens Francken wordt het gezin opgestookt door advocaten. "Ik vermoed dat het Servische gezin niet zelf wist dat dit achterpoortje bestond", aldus Francken.

"Het Europese asielbeleid is totale waanzin. Men kan eindeloos blijven procederen. Deze mensen zijn volledig uitgeprocedeerd. Servië is een veilig land."

Francken bekijkt hoe hij juridisch in het verweer kan gaan.

Video player inladen...

Meest gelezen