Videospeler inladen...

Soenens: "Donkerste dagen voor president Trump, maar Republikeinen staan nog als één blok achter hem"

Het zijn moeilijke tijden voor de Amerikaanse president Donald Trump. Zijn vroegere advocaat en voormalige zaakwaarnemer Michael Cohen heeft schuldig gepleit aan fraude, belastingontduiking en illegale partijfinanciering. Ook zijn ex-campagneleider Paul Manafort werd veroordeeld voor belastingontduiking en bankfraude. Welke gevolgen heeft dit voor president Trump zelf?

"Het zijn ongeveer de donkerste dagen voor de president", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Het houdt niet op. Het blijft maar komen. Twee van zijn zeer nauwe persoonlijke medewerkers die nu veroordeeld worden, schuld bekennen, dat is niet zo goed voor het imago van de president."

Bovendien is het de vraag wat openbaar aanklager Robert Mueller nog gaat bovenspitten. Als Michael Cohen effectief alles gaat vertellen wat hij weet in ruil voor strafvermindering, kan dit de president veel schade toebrengen. 

"Cohen weet veel over Trump. Hij was de persoonlijke juridische lijfwacht van Trump, zijn fixer, de man die alle zaakjes oploste. Hij weet waar de lijken in de kast liggen en als ze er liggen wat ze allemaal kunnen veroorzaken", zegt Soenens.

"Twee dingen zou hij kunnen vertellen. De president heeft altijd gezegd dat hij niet op voorhand wist van de ontmoeting tussen Donald Junior, Paul Manafort en Jared Kushner in de Trump Tower met Russische advocaten om vuil boven te spitten over Hillary Clinton. Cohen zou kunnen zeggen, dat de president dat wel vooraf wist en dat hij er zelf bij was toen het aan de president werd gezegd."

"Tweede aspect: Trump heeft misschien ook geweten dat er een hackingspoging op komst was richting Democratische partij. Dat is natuurlijk een heel zware beschuldiging mocht die gelanceerd worden." Soenens maakt wel de kanttekening dat de opmerkingen van Cohen via zijn advocaat komen. "Zijn advocaat is Lenny Davis en Davis is de boezemvriend van Hillary Clinton. Hij was adviseur van Clinton in het Witte Huis."

Nog geen afzettingsprocedure

Voorlopig heeft de schuldbekentenis van Cohen weinig gevolgen voor de president. Cohen betaalde zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels met campagnemiddelen. Trump is zelf nog niet aangeklaagd voor het schenden van de partijfinanciering, omdat hij president is. "Maar mocht de president een gewone burger, dan zou hij hier ook voor veroordeeld kunnen worden."

Een belangrijk moment worden de tussentijdse verkiezingen in november. "Houdt Donald Trump zijn meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en/of de Senaat? Als hij die meerderheid verliest dan is de kans op de start van een afzettingsprocedure veel groter. Maar op dit moment zijn de Republikeinen niet van zins om stemmen te leveren om de president af te zetten. De Republikeinen staan voorlopig nog als - ongeveer - één blok achter hun president Donald Trump."

Bekijk hier de uitleg van Björn Soenens in "Het journaal".

Videospeler inladen...

Meest gelezen