Videospeler inladen...

"Dank dat u bij ons was": 40 jaar tv-journalistiek (én 40 jaar Martine Tanghe) voor het voetlicht

Canvas zendt vanavond de 1e aflevering uit van "Dank dat u bij ons was", een programma dat een blik werpt op de tv-journalistiek van de voorbije 40 jaar en hoe die in die tijd is geëvolueerd. Aanleiding is de carrière van Martine Tanghe die in 1978 begon.

Dit jaar is het precies 40 jaar geleden dat Martine Tanghe aan de slag ging op de nieuwsdienst van de openbare omroep. VRT NWS en Canvas hebben dit jubileum aangegrepen om "Dank dat u bij ons was" te maken, een programma dat de tv-journalistiek van de afgelopen 4 decennia onder de loep neemt. De titel verwijst naar het zinnetje waarmee Martine Tanghe bijna elke uitzending van "Het Journaal" afsluit als zij die presenteert.

Paul Jambers (1978).

In 4 afleveringen probeert "Dank dat u bij ons was" 4 vragen over de evolutie van de tv-journalistiek te beantwoorden. De makers hebben hiervoor 35 journalisten van alle slag geïnterviewd: jong en oud, vrouw en man, van VRT NWS én van VTM. Het gaat om coryfeeën als Phara de Aguirre, Paul Jambers en Dany Verstraeten, maar ook om voormalig gedelegeerd bestuurder Bert De Graeve.

In de eerste aflevering van vanavond komt de vraag "Wat is nieuws?" aan bod. Dat lijkt evident, maar de keuzes die journalisten maken, de thema's die wel en niet aan bod komen en de maatschappelijke gevoeligheden zijn de voorbije 40 jaar soms drastisch veranderd.

Jan Becaus (1988).

De 2e aflevering belicht de manier waarop tv-journalisten nieuws maken en hoe technologie dat proces onherkenbaar heeft veranderd en (vooral) almaar heeft versneld. Zo blijkt dat grote rampen als die met de Herald of Free Enterprise vaak een katalysator waren voor een nieuwe aanpak met nieuwe middelen.

De journalisten zelf zijn het onderwerp van de 3e aflevering waarin de nadruk ligt op wie het nieuws maakt.  Ook dat is de voorbije 40 jaar drastisch geëvolueerd: was Martine Tanghe in 1978 nog een witte raaf op de nieuwsdienst, dan zijn vrouwen vandaag ruim vertegenwoordigd. Ook de kennis en vaardigheden waarover journalisten moeten beschikken, zijn vandaag lang niet meer dezelfde als 40 jaar geleden.

Nadine De Sloovere (1989).

De 4e aflevering staat in het teken van verkiezingen en verkiezingsprogramma's, dit aan de vooravond van de lokale verkiezingen die op 14 oktober plaatsvinden. Hoe bracht de openbare omroep verkiezingen vroeger in beeld en hoe gebeurt dat nu? Welke gigantische machine gaat achter een verkiezingsshow schuil?

Naast de afleveringen op Canvas leeft "Dank dat u bij ons was" ook op de website van VRT NWS. In de loop van de maand september verschijnen de persoonlijke verhalen, ontboezemingen en anekdotes van 10 coryfeeën online in de vorm van een uitgebreid portret vol archiefmateriaal. Bovendien kan u de strafste fragmenten van elke aflevering na afloop integraal herbekijken in een bijhorend archiefstuk.

De 1e aflevering van "Dank dat u bij ons was" is op maandag 3 september om 21.15 uur op Canvas te zien. De overige 3 afleveringen volgen telkens op maandagavond.

Videospeler inladen...

Meest gelezen