Videospeler inladen...

"Varken", "racist" of "crimineel": Robin Bell maakt een sport van zijn anti-Trumpprojecties

Hij is intussen een beroemdheid in Washington D.C.: visueel kunstenaar en activist Robin Bell. Hij projecteert boodschappen waarin hij kritiek geeft op de Amerikaanse president Donald Trump op gebouwen, het liefst op de voorgevel van het Trump International Hotel. Bell en zijn team zijn voorlopig de ordediensten te slim af: ze gaan snel te werk en beschadigen uiteindelijk het gebouw  niet.  

Robin Bell laat opnieuw van zich horen. Vannacht werden de woorden "crimineel" en "misdadigers welkom" geprojecteerd op het Trump Hotel, en dat naar aanleiding van Trumps ex-advocaat Michael Cohen die schuldig pleitte en oud-campagneleider Paul Manafort die schuldig is bevonden. De visueel kunstenaar en zijn team zijn zeker niet aan hun proefstuk toe. Bell heeft van zijn anti-Trumpprotest zowaar een sport gemaakt.

"Soms is er goed en lang over nagedacht, soms dient de gelegenheid zich aan", vertelde hij eerder over het protest aan BBC.  "Ons land was een van vele landen waar de bevolking het had gehad met de gevestigde orde. Nu is het probleem dat we de ergst mogelijke regering hebben", aldus Bell. Met zijn projecties/stunts kan hij naar eigen zeggen "de mensen een soort van opluchting" in stressvolle politieke tijden geven. "Het is een manier om publiekelijk te rouwen en te ventileren".

Het is een manier om te rouwen en te ventileren

Robin Bell met zijn team: een geoliede machine dat snel te werk gaat.

Hit and run

Bell projecteert sinds 2010 en experimenteerde op het Capitool, het  Amerikaanse parlementsgebouw, en het Supreme Court, zowat de belangrijkste juridische instelling in de VS. Daar kreeg hij vrijwel meteen het bezoek van de bewaking.

Maar bij het Trump Hotel heeft hij meer vrij spel. In zijn voordeel spelen dat hij geen schade veroorzaakt aan de gebouwen -hij bekladt ze niet met verf of graffiti- en dat hij meestal binnen het halfuur weg is. De projecties duren vaak slechts enkele minuten en werden in The Washington Post zelfs al omschreven als hit-and-run-journalistiek. 

Vannacht pakte zijn team uit met woorden als "crimineel", maar in het verleden doken evengoed de slogan "Experten zijn het eens: Trump is een varken" of het label "racist" op. Of Bell gebruikte de lachende drol-emoji toen de president in januari op een vergadering zou gesproken hebben over immigranten "afkomstig uit shithole-landen". Telkens heeft hij het op de Trump-administratie gemunt en telkens gaan de foto's en/of video's viraal. Het leverde Bell alvast betaalde opdrachten op in het buitenland.

Meest gelezen