Videospeler inladen...

10 mensensmokkelaars opgepakt na grootschalige politieactie over het hele land

De politie heeft over het hele land een grootschalige actie gehouden tegen een bende mensensmokkelaars die actief was op en rond de parking van Wetteren, langs de E40. In totaal konden er gisterennacht 10 bendeleden opgepakt worden. "Alle smokkelaars die we in beeld hadden, hebben we kunnen oppakken. Van het kopstuk tot de medewerkers die het transport regelden", zegt Patrick Willocx van de federale politie. Er werden ook 27 transmigranten aangetroffen.

De politie heeft in de nacht van 21 op 22 augustus een grote politieactie gehouden om de mensensmokkel op en rond de parking langs de E40 aan te pakken. Op verschillende plaatsen in ons land viel de politie binnen om de bende op te rollen.

En mét resultaat. 10 bendeleden, allemaal afkomstig uit Sub-Sahara-Afrika, konden opgepakt worden, zowel op de parking zelf als tijdens huiszoekingen in Antwerpen en Mechelen. Negen van hen zijn intussen aangehouden, eentje is vrijgelaten onder strenge voorwaarden. Tijdens de actie werden ook 27 transmigranten aangetroffen. Onder hen ook 4 minderjarigen. Zij zijn allemaal overgedragen aan de Dienst Vreemdelingenzaken.

"Er liep al een geruime tijd een onderzoek naar de bende mensensmokkelaars", zegt Patrick Willocx van de federale politie. "Maar het was een van de moeilijke onderzoeken om de bende in beeld te krijgen, te weten waar het over gaat en waar ze verbleef. Alle smokkelaars die we in beeld hadden, hebben we kunnen oppakken. Van het kopstuk tot de medewerkers die het transport regelden." 

Alle smokkelaars die we in beeld hadden, hebben we kunnen oppakken. Van het kopstuk tot de medewerkers die het transport regelden

Patrick Willocx, federale politie

De bendeleden gebruikten de snelwegparking om de transmigranten onder meer vanuit Brussel naar het Verenigd Koninkrijk te smokkelen. De bende maakte ook gebruik van een clandestien pand in Kwatrecht, in Oost-Vlaanderen om de transmigranten onder te brengen in afwachting van de tocht naar de parking.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft op Twitter al gereageerd op de actie. Hij feliciteert de politiediensten. "Strijd tegen mensensmokkel is een titanenwerk, maar wel een strijd die we gaan winnen."

Meest gelezen